Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 12.09.2020. 13:30
  • Fočanska regija, Republika Srpska, Kalinovik

Nova oprema za proizvođače mlijeka u cilju podrške proizvodnje

Nova oprema i programi edukacije bi u krajnjem slučaju trebali omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da zarade najmanje 15 do 20 odsto više novca.

Foto: Bigstockphoto/AlexZam (ilustracija)
  • 190
  • 177
  • 0

Sweden/USAID Farma II projekat i opština Kalinovik juče su podijelili lokalnom Udruženju poljoprivrednih proizvođača (UPP) pet novih laktofriza, sa ukupnim kapacitetom od 2.300 litara, a koje će koristiti 42 proizvođača mlijeka u udaljenim selima, stoji na zvaničnom sajtu opštine Kalinovik.

Laktofrizi su dio programa podrške koju Farma II pruža tamošnjem udruženju poljoprivrednika, koji takođe uključuje dvomjesečni program obuke za proizvođače mlijeka kojima su dodijeljeni laktofrizi, u cilju podrške za poboljšanje higijene i kvaliteta mlijeka, kao i povećanja proizvodnje, a samim tim i ostvarenja većih prihoda.

Prepoznata prilika da se poveća proizvodnja

"Kada se udruženje poljoprivrednika iz Kalinovika prijavilo za grant sredstva koja je dodjeljivao projekat Sweden/USAID Farma II, za pružanje programa obuke našim proizvođačima mlijeka i nabavku tri nova laktofriza, prepoznali smo odličnu priliku da uružimo snage sa nosiocima projekta i da damo sredstva za dodatna dva laktofriza i tako zadovoljimo potrebe više farmera koji žive i rade u udaljenim mjestima", pojasnila je Načelnica opštine Kalinovik, Mileva Komlenović i dodala da je opština takođe osigurala sredstva za kupovinu 42 kante za mlijeko od nehrđajućeg čelika kako bi se zamijenile plastične kante koje su mljekari do sada koristili.

Mirko Bozalo iz UPP Kalinovik kaže da se program obuke sastoji od osam kurseva, uključujući proizvodnju stočne hrane i ishranu stoke, zdravlje vimena i higijena mlijeka, reprodukcija, dobrobit i smještaj životinja, te finansijsko upravljanje u poljoprivredi. Obuka sadrži 32 teorijska i 60 praktičnih predavanja.

Pandemija nije ugrozila proizvodnju mlijeka - zabilježeni i pozitivni trendovi

"Nova oprema i program edukacije koji sada pružamo, pomoći će poljoprivrednicima da unaprijede higijenu i cjelokupnu količinu svojeg mlijeka pretvore u kvalitetan proizvod. Takođe im želimo pomoći da povećaju količine koje proizvode, putem pravilne prehrane i brige o životinjama, za najmanje pet procenata u prvoj godini nakon obuke. Sve ovo bi u krajnjem slučaju trebalo omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da zarade najmanje 15 do 20 odsto više novca", naveo je Bozalo.

Projekat Sweden/USAID Farma II podržava razvoj pet agrarnih sektora u BiH, uključujući mljekarstvo, peradarstvo, voće i povrće, med i aromatične i ljekovite biljke. Tokom posljednje četiri godine projekat je pružio podršku za više od 2.100 poljoprivrednih proizvođača i udruženja.


Tagovi

Proizvođači mlijeka Dodijeljeni laktofrizi Mileva Komlenović Mirko Bozalo Nova oprema Program edukacije FARMA II


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.