Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Livanjski ovčari
  • 23.09.2019. 10:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Nikad crnje: Sve manje livanjskih ovčara - tko će proizvoditi livanjski sir?

Uzrok ovakvome stanju je nedostatak radne snage, niske otkupne cijene, borba sa zaraznim bolestima, ali i slabi poticaji.

Foto: Pixabay/suetot
  • 355
  • 19
  • 0

Livanjskih je ovčara sve manje, a time je dovedena u pitanje i proizvodnja livanjskog sira, autohtonog, kvalitetnog proizvoda koji se cijeni i izvan granica Bosne i Hercegovine, piše BHRT

Pašo Milak još uvijek drži sve svoje ovce, njih čak 600, ali je pitanje što će uskoro biti s njima. 

Svaka godina sve crnja i crnja 

"Bavio se moj dedo, pradedo, otac i ja, ali ja ne pamtim da je crnje ikad bilo nego ovih godina. Svaka godina crnja i crnja", govori Milak.

Uzrok ovakvome stanju je nedostatak radne snage, niske otkupne cijene, borba sa zaraznim bolestima, ali i slabi poticaji.

"Sedam kompletnih stada je prodano ove godine u Livnu. Dogodine će sigurno biti tri četiri sigurno, a za pet godina neće biti ni jednog. Ako se ovako nastavi, neće biti ni kod mene ni kod bilo koga", ističe Pašo. 

Alen Šehić: Nema tko radit'

Mladi ovčar Alen Šehić bio je jedan od uzornijih ovčara u livanjskom kraju. No, danas su njegove štale prazne. U njima nema ni jedne ovce.

"Imao sam 350 ovaca. Najveći problem je što nema radnika, nema tko radit'. U čobane se ne možeš uzdati, ako nisi non stop kod njih, džaba ti čoban", pojašnjava Šehić dodavši kako ovce ide u bescijenje. 

"Ovce su spale skroz, od 150 do 200 maraka. Svako prodaje, svako hoće da se riješi", rezignirano priča Šehić. A na taj se način, umjesto domaćeg, autohtonog livanjskog sira, po kojem je Livno i poznato, potiče proizvodnja samo onog manje kvalitetnog, industrijskog. 

Ucjena drugih ovčara 

Ovčari kao problem ističu i nemogućnost ostvarenja federalnog poticaja za meso. I to zahvaljujući otkupljivačima, ovdašnjim ovčarima.

"Ako tražimo da nam da račun, da možemo ostvariti poticaj po prodanom janjetu, neće kupiti, ili je cijena još za marku jeftinija", priča Pašo Milak. 

Sve manji broj ovčara u Livnu i Livanjskom kantonu događa se upravo u situaciji kada Češka razvojna agencija zajedno s livanjskom Gradskom upravom privodi kraju realizaciju projekta potpore proizvođačima livanjskog autohtonog sira. To uključuje i njegovu zaštitu, ali je nažalost situacija takva da ni to nije dovoljno kako bi se spasila ova proizvodnja. 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Uzgoj ovaca Livanjski ovčari Livanjski sir Pašo Milak Alen Šehić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]