Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Premija za mlijeko
  • 10.04.2019. 12:00

Nezadovoljni mljekari: Premiju treba povećati na 0,30 KM po litru mlijeka

U Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu mljekari su vrlo nezadovoljni nacrtom Programa podrški Federalnog ministarstva za poljoprivredu u kojem je premija za mlijeko smanjena na 0,25 KM po litri mlijeka.

Foto: Bigstockphoto/LightField Studios
  • 720
  • 103
  • 0

"Evidentan je porast proizvodnje mlijeka na području Zeničko-dobojskojg kantona i ova grana ima prespektivu u otvaranju novih radnih mjesta. Trenutno je mljekarstvo na prvom mjestu po obimu proizvodnje, a isto tako mljekarstvo potiče i povećano obrađivanje zemljišnih površina. Stoga smatramo da se stavka podrška za muzna grla za obrte poveća i da se poveća na iznos 500 KM po muznom grlu i smanji kriterij na minimalno 3 muzna grla jer su obrtnici koji imaju manje od 7 grla po programu od prošle godine diskriminisani jer isti plaćaju obaveze prema državi kao i ostali. Treba uvesti i podršku na tovnu junad i ovce", jedan je od zaključaka sastanka kojega je početkom ove sedmice održalo Udruženje Vi-Milk Visoko, a odnosi se na prijedlog podrški za poljoprivrednu proizvodnju od strane Ministarstva za poljoprivredu ZDK. 

Istovremeno, u ovom su udruženju izrazili zadovoljstvo zbog "Programa podrške za muzna grla" od strane općine Visoko. Ukazali su da je ovo prvi puta da se proizvođači mlijeka sa područja te općine značajnije tretiraju. 

Nivo premije bi trebalo povećati na 0,30 KM po litru

No, jednaka podrška ne dolazi od strane Federalnog ministarstva za poljoprivredu koje je ove godine u aktuelnom nacrtu Programa podrški smanjilo premije na mlijeko sa 0,28 KM za obrte i 0,26 za fizička lica na 0,25 KM. "Smatramo da nivo premije treba ako ne povećati na 0,30 KM po litru, gledati da isti ostane na prošlogodišnjem nivou, a dodatna sredstva namaknuti rebalansom budžeta", stoji u saopćenju sa sastanka, a kojega prenosi Visoko.co.ba

Poticaji? Nemoj vilama - pročitaj Nacrt programa i reagiraj!

Podsjetimo, Javna rasprava o Nacrtu Programa poticaja za 2019. godinu trajala je do ponedjeljka, 8. aprila, nakon čega će biti upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje. 

Nastavak strategije tjeranja stanovništva iz BiH

Na smanjenje premije na mlijeko reagirali su i u Tuzlanskom kantonu. U Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industrije Kantonalne privredne komore Tuzla kažu da je mljekarstvo osovina u poljoprivrednoj proizvodnji i da su poljoprivredna zemljišta i svi resursi prilagođeni stočarskoj proizvodnji. 

"Ovo je nastavak strategije tjeranja stanovništva iz BiH, pogotovo iz ruralnih područja. Vođenje ovakve poticajne politike u poljoprivredi jeste realizovanje plana iseljavanja ljudi. Jer smanjiti poticaje kako je to urađeno proizvođačima mlijeka, nije uredu", rekao je Suad Selimović, predsjednik ovoga udruženja za Klix.ba. Ističe kako nisu ispoštovani federalni zakoni o novčanim poticajima. 

"Ovo sve ukazuje i na dug od 850 hiljada KM od tužbi koje su pristigle za naplatu, a koje su stavljene u poticaje za 2019. godinu. I dugovi proizvodnje iz prošle godine su stavljeni u poticaje za 2019. godinu. Mi smo poticaje za 2019.godinu smanjili za skoro10 miliona KM. Ovo nije nikakav poticaj za razvoj nego može biti samo jedno veliko razočarenje za poljoprivrednike da one proizvodnje koje su već postigli sada zaustave", pojasnio je Selimović upozorivši da već dolazi do gašenja farmi i smanjenje proizvodnje mlijeka, a da je, s druge strane, prisutan jako velik uvoz svježeg mlijeka.

Hoće li premija za mlijeko u Nacrtu Programa podrške ostati kakva je predložena, ostaje nam vidjeti ovih dana. 


Tagovi

Premija za mlijeko Mljekari Nezadovoljstvo Suad Selimović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.