Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Appaloosa
  • 18.12.2022. 18:00

Neobični pjegavi konji: Tri su najpoznatije rase

Jedinstvene pjege su znak odsustva bijele boje, a tamne predstavljaju "pravu boju" pa će tako crni konji imati crne pjege. Tri su najpoznatije rase

Foto: Depositphotos/virgonira
  • 86
  • 8
  • 0

Pjegavi konji su oduvijek plijenili pažnju svojim izgledom, a posebno je to slučaj s onima koji svojom bojom podsjećaju na leoparda ili psa dalmatinca. Uzorak se zvanično zove appaloosa i uključuje različite fenotipove, od minimalne do potpune zastupljenosti i bijelog izgleda.

Odgovorna je genetika

Za sve konje je karakteristično da imaju pjege oko njuške, očiju, na unutrašnjoj strani ušiju, genitalijama, a rjeđe se javlja šarena obojenost kopita. Međutim, da bi konj bio prihvaćen kao appaloosa uzimaju se u obzir rasa i njegovo porijeklo.

Jedinstvene pjege su znak odsustva bijele boje, a tamne predstavljaju "pravu boju" pa će tako crni konji imati crne pjege. Identifikovana su dva gena koja učestvuju u formiranju karakterističnih šara.

Najpoznatije rase

Leopard uzorak je najprepoznatljiviji, a genetika je presudna. Formira se u najrazličitijim oblicima. Sam uzorak je dobio naziv po rasi Appaloosa, a ona po rijeci u Americi. U Evropi su poznate Noriker i Knabstrupper.

Noriker svoje porijeklo veže za Rimljane i pripada grupi najstarijih evropskih rasa. Njegova domovina je Salzburg. To je srednje težak vučni konj. Dolazi u različitim bojama, a najupečatljiviji su s pjegastim uzorkom. Na bijeloj osnovi se pojavljuju crne pjege (naslovna fotografija, op.ur.).

Knabstrupper vodi porijeklo od veoma starih pjegavih konja s teritorije Španije. Ipak, moderna rasa je nastala 1812. godine u Danskoj. Njihova brojnost nije velika. Ima ih oko 600 u Evropi, Australiji, Novom Zelandu i SAD-u. Prvenstveno su konji za jahanje, preponsko jahanje, za dresuru i vožnju kočija.

Američka rasa Appoloosa svoje postojanje može zahvaliti doseljenicima i narodu Nez Perce. Poznati su po tome što nije lako predvidjeti boju odrasle životinje pošto ona kod ždrebadi potamni i ne pokazuje karakterističan uzorak. Odrasla grla dolaze u različitim kombinacijama. 


Tagovi

Konji Noriker Appoloosa Knabstrupper Rase konja Leopard uzorak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.