Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kanton Sarajevo
  • 15.10.2017. 17:00

Nema više bacanja životinjskog otpada!

U okviru projekta "Izrada registra otpada životinjskog porijekla u KS" trenutno se prikupljaju podaci od određenih proizvođača nusproizvoda životinjskog porijekla i životinjskog otpada i u Kantonu Sarajevo.

Foto: Pixabay/Gaddict
  • 235
  • 12
  • 0

Predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstva privrede i nadležnih kantonalnih inspektorata te Centra za okolišno održivi razvoj (COOR) Sarajevo održali su prvi sastanak o realizaciji projekta "Izrada registra otpada životinjskog porijekla u KS". Njegov predlagač i implementator je COOR Sarajevo, koji ima značajno iskustvo u oblasti zaštite okoliša i upravljanja otpadom, te strateškom planiranju.

"S ciljem unapređenja upravljanja ovom vrstom otpada u Kantonu Sarajevo, resorno Ministarstvo je odlučilo finansirati ovaj projekt, kroz Program za finansiranje odnosno sufinansiranje projekata neprofitnih organizacija i udruženja iz oblasti zaštite okoliša sredstvima Budžeta KS za ovu godinu", istakla je ovom prilikom pomoćnica ministra za zaštitu okoliša Zijada Krvavac.

Podizanje svijesti svih zainteresiranih

Generalni cilj projekta je učinkovitije planiranje i implementacija upravljanja otpadom životinjskog porijekla u KS, dok je prvi specifični cilj - mobilizacija, širenje informacija i podizanje svijesti svih zainteresiranih strana o prihvatljivom upravljanju nusproizvodima životinjskog porijekla i otpadom ove vrste, te integralno upravljanje njime u KS.

KEAP će biti usvojen do kraja oktobra

Problem nedostajanja adekvatne evidencije o ukupnim količinama i kategorijama otpada životinjskog porijekla u skladu sa veterinarskom i okolišnom legislativom, te adekvatne infrastrukture za prihvat i zbrinjavanje ove posebne kategorije otpada u KS jasno je naznačen u ključnom strateškom dokumentu zaštite okoliša - KEAP-u u oblasti upravljanja otpadom koji bi trebao biti zvanično usvojen do kraja oktobra. Jedna od mjera iz ovog KEAP-a je i izrada registra za ovu vrstu otpada.

Naglašeno je i kako ovaj problem egzistira već duži vremenski period kako u KS tako i na višim nivoima vlasti. Uz njega javlja se i čitav niz drugih problema sa kojima se u Kantonu najčešće susreće Ministarstvo za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS.

Projekt je započeo u junu prošle godine i traje 24 mjeseca, a finansira ga Evropska unija.

Prikupljaju se podaci od proizvođača

U okviru ovog projekta trenutno se prikupljaju podaci od određenih proizvođača nusproizvoda životinjskog porijekla i životinjskog otpada i u Kantonu Sarajevo. Nabavljen je i softver u koji se unose podaci i vrši testiranje. Oni će biti isporučeni korisnicima projekta na državnom i entitetskom nivou na dalje korištenje. Potrebna je harmonizacija aktivnosti na prikupljanju podataka u oba projketa za Kanton Sarajevo, kako ne bi bilo preklapanja.

Svrha svih podataka koji će se prikupiti kroz oba projekta je da posluže urgentnom iznalaženju privremenih rješenja za zbrinjavanje nusproizvoda životinjskog porijekla i životinjskog otpada u KS, dok se ne dobiju konačna ekonomski i okolišno prihvatljiva rješenja na višim nivoima vlasti.

Foto: Pixabay/Gaddict


Tagovi

Otpad životinjskog porijekla Životinjski otpad Izrada registra otpada životinjskog porijekla u KS Kanton Sarajevo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić