Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orahova
  • 06.06.2018. 16:00

Nedžib Dudaković: Ne prodajem mlijeko jer je jeftino, bolja je računica prodavati telad

Osamnaestogodišnji Nedžib Dudaković uz pomoć roditelja vodi računa o farmi krava, obrađuje zemlju i priprema stočnu hranu.

Foto: Boško Grgić
  • 8.078
  • 546
  • 0

Mladi farmer, osamnaestogodišnji Nedžib Dudaković iz Orahove kod Bosanske Gradiške, nakon što je završio srednju školu za obradu metala, odlučio se za rad na vlastitom imanju. 

Uz pomoć roditelja vodi računa o farmi krava, obrađuje zemlju i priprema stočnu hranu. U stopu ga prati godinu mlađi Eldin Selimspahić, koji se odlučio za rad na građevini. Ovi su mladi momci odlučni da vlastitu egzistenciju osiguraju u rodnoj Orahovi, navodi Avaz

Bolja računica je prodavati telad

Iako više stotina njihovih vršnjaka živi u Austriji i drugim evropskim državama, gdje se školuju i žive u daleko boljim uvjetima, oni su ustrajni u svom naumu.

"Volim poljoprivredu, uživam dok radim na farmi. Imam pet krava. Ne prodajem mlijeko jer je jeftino. Bolja je računica prodavati telad. Za potrebe farme obrađujemo sedam hektara zemljišta, pet hektara zasijano je kukuruzom, ostalo strnim žitaricama", kaže Nedžib, a njegov prijatelj Eldin se odlučio za građevinarstvo. Kaže kako obojica planiraju ostati u Orahovi. 

"Najbolje je kod svoje kuće. Ali, mladi u Orahovi nemaju ono što imaju naši vršnjaci u drugim mjestima. Društveni dom devastiran je godinama. Kada bismo ga dobili od Općine, brzo bismo ga preuredili", ističe Selimspahić.

Stoku napajaju bunarskom vodom

Zanimljivo je da se većina Orahovaca, koja se odlučila na ostanak u svom mjestu, bavi ili poljoprivredom ili građevinarstvom. Ovdje nema industrijskih pogona. Pred mladim ljudima zaista je teška odluka kada završe školovanje.

"Šta vrijedi što je Orahova prelijepo mjesto, kad nemamo ni pitke vode. Vodu koju dobivamo iz susjedne Bosanske Dubice zbog raznih primjesa ne pijemo, čak i stoku napajamo bunarskom vodom. Da imamo svog odbornika u lokalnoj skupštini, bilo bi nam mnogo lakše", zrelo razmišlja tek punoljetni Nedžib.

Napravit će radionicu za popravak poljoprivredne mehanizacije

Ovaj mladi farmer uskoro će u okviru porodičnog imanja napraviti mini radionicu za popravak poljoprivredne mehanizacije. Planira i kupovinu struga, kako bi obrađivao metal.

U Orahovi trenutno živi oko 500 mještana. U sezoni godišnjih odmora ovdje sve vrvi, vrate se nakratko ljudi iz dijaspore, pa Orahova nekoliko puta uveća broj svojih stanovnika.


Tagovi

Orahova Nedžib Dudaković Eldin Selimspahić Mladi farmer


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.