Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 21.09.2022. 14:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bihać

Ne zna se šta nosi zima, očekuje se manje mlijeka u USK

Treći kvartal će, prema svemu sudeći donijeti negativne promjene kada je riječ o količini proizvedenog mlijeka.

Foto: Depositphotos/Naypong
  • 145
  • 23
  • 0

U prva dva kvartala ove godine proizvodnja mlijeka u Unsko-sanskom kantonu nije bilježila pad, rekao je ministar poljoprivrede USK, Sulejman Kulenović. Kako je naveo, ona se kreće između devet i po i 10 miliona proizvedenih litara po kvartalu. Također, ističe kako se ni broj aplikanata se nije smanjio. 

No, treći kvartal će, prema svemu sudeći donijeti negativne promjene kada je riječ o količini proizvedenog mlijeka.

Šta donosi zima?

"Znamo svi, manje-više, prateći ovaj toplotni val koji nam je prošao, očekujemo pad proizvodnje u trećem kvartalu. Očekujemo da su i goveda dala manje mlijeka nego što su trebala. Također, ni hrana nije kao što je bila. Koncentrat je strašno poskupio i koliko su proizvođači nabavili koncentrata i koliko će da plasirati životinjama, to ćemo tek da vidimo", rekao je Kulenović za FTV.

Naveo je i kako poskupljenja traju već više od pola godine te kako strahuje da će zbog cjelokupne situacije kukuruz biti lošijeg kvaliteta, ali i proizvodnja smanjena.

Suša i poskupljenja umanjili proizvodnju mlijeka

"Bit će smanjena proizvodnja sjenaže, travaže, da li će proizvođači imati dovoljno hrane da ishrane sve te životinje? Sad zasad ne ukazuje ništa da je neka raspodjela goveda. Šta će biti u zimskom periodu, to ćemo tek da vidimo", kaže Kulenović.

Istakao je i kako se otkupna cijena mlijeka u USK-u nije mijenjala godinama, ali jesu poticaji. Resorni ministar ovog kantona, koji je vodeći po proizvodnji mlijeka u FBiH, navodi kako se, kada je riječ o cijenama mlijeka, ne smiju miješati u ugovor između proizvođača i prerađivača. 

Manje mlijeka za 30%

U priči koju je Agroklub objavio nedavno, farmeri su naveli kako je u USK lani proizvedeno oko 37 miliona litara, te da će ove godine sigurno biti 20 do 30 posto manje.

"Grla se rasprodaju, farme se zatvaraju, o proširenju ne razmišlja baš niko, dok više od 50 posto razmišlja o smanjenju broja grla", opisao je sliku stanja u Cazinu, farmer Rasim Begić.


Tagovi

Mlijeko Proizvodnja mlijeka Poticaji USK Farma Sulejman Kulenović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]