Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 31.08.2016. 12:00

Nakon Turske, bh junetina izvozi se i u Libanon

Proizvodnja mesa, naveli su u ministarstvu poljoprivrede RS, od gotovo svih domaćih životinja se stabilizuje, a jedino je u padu uzgoj svinja.

Foto: Unsplash/Pixabay
  • 3.451
  • 171
  • 0

Zahvaljujući izvozu u Tursku i početku eksporta u Libanon povećan je tov junadi, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Proizvodnja mesa, naveli su, od gotovo svih domaćih životinja se stabilizuje, a jedino je u padu uzgoj svinja, što je posljedica prekomjernog uvoza.

Kako prenosi glassrpske, plan je da svakih deset do 15 dana preko crnogorske luke Bar bude otpremljen brod junadi u Libanon u kojem bi do 30% životinja bilo iz RS.

Za bosanskohercegovačke stočare je od maja situacija krenula nabolje. Prije svega, nastavljen je izvoz mesa u Tursku, a potražnja za junećim mesom je porasla. Nadu ulijeva i otvaranje tržišta Libanona. Prvi brod je već natovaren, a uskoro bi trebalo da krene i drugi.

Iako ih raduje osigurano tržište, stočari priznaju da su očekivali veću zaradu od izvoza mesa u Tursku. Dogovarana je cijena od oko pet maraka, ali je ona kasnije pala na 3,5 marke po kilogramu. Dobra vijest je i da u BiH zasad nema pojave bolesti kvrgave kože.

Foto: Unsplash/Pixabay


Tagovi

Izvoz Tov junadi Turska Libanon


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.