Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Džanić
  • 21.08.2017. 10:00

Najveći proizvođač mlijeka na području Velike Kladuše

Farma Džanić danas broji preko 80 grla krupne stoke i četerdesetak ovaca, a spada u red najvećih farmi na području Općine.

Foto: Arhiva farme
  • 1.988
  • 93
  • 0

Mliječno govedarstvo naizgled je unosan posao. A da li je stvarno tako, provjerili smo na farmi Džanić koja je smještena u velikokladuškom naselju Dolovi. Interesantna činjenica je da ova farma danas broji preko 80 grla krupne stoke i oko 40 ovaca, a spada u red najvećih farmi na području Općine. Više informacija donosimo u nastavku teksta.

Dolovi su naizgled sasvim obično mjesto kod mjesne zajednice Podzvizd u Velikoj Kladuši. Upravo na ovom mjestu nalazi se lijepa i pozitivna priča o tome kako se predanim radom može uspjeti i daleko dogurati, uprkos svim teškoćama i problemima koje svakodnevni život nosi sa sobom.

Farma Džanić egzistira već punih 15 godina

Proteklih dana, ekipa portala Agroklub.ba uputila se upravo na ovo mjesto, gdje smo razgovarali sa šezdesetosmogodišnjim Esadom Džanićem, inače vlasnikom farme Džanić.

Esad nam kroz razgovor otkriva kako je oduvijek na ovom imanju imao određen broj krava i ovaca, a da se prije petnaestak godina odlučio na povećanje stočnog fonda i izgradnju farme na vlastitom imanju. Farma Džanić danas broji preko 80 grla krupne stoke i četerdesetak ovaca, a spada u red najvećih farmi na području Općine.

Ovce na farmi Džanić

"Sa ovom farmom smo počeli prije nekih 13 do 15 godina, tako da smo uvijek u nekom porastu zasada, ali kakve su prilike, najvjerovatnije ćemo to morati smanjivati u narednom periodu", u uvodnom razgovoru nam priča Esad, vlasnik farme.

Kako ističe, razlog za ovu drastičnu odluku su problemi koji se najčešće ogledaju u nemogućnosti pokrivanja svih troškova, koji su iz dana u dan sve veći, kašnjenje poticaja, a i vremenski uvjeti su nepodobni.

Zbog otežanih uvjeta urada, prijeti smanjenje broja grla

Inače, na površini koja iznosi oko 150 duluma vlastite zemlje, preko 200 duluma zemlje u zakupu, posijane su žitarice i djetelina za stočnu ishranu. Svih ovih godina povećavan je i stočni fond no kako Esad ističe, zbog teškog stanja u oblasti poljoprivrede, velike su šanse da će u narednom periodu doći do smanjenja broja grla na ovoj farmi.

"Sijemo kukuruz, imamo oko 150 duluma silažnog kukuruza koji nam služi kao hrana za stoku, a sve ostalo je slabo", dodaje Esad. On nam dalje otkriva kako na svojoj farmi trenutno ima oko 35 krava, 10 rasplodnih junica, 6 mladih junica - ispod godinu dana, te nešto oko 27 tovnih bikova.

Dnevno proizvode do 550 litara mlijeka

Farma Džanić kao svoju prioritetnu djelatnost ističe proizvodnju mlijeka koja dnevno iznosi oko 550 litara. Mlijeko sa ove farme otkupljuje bihaćka mljekara Meggle.

"Dnevno proizvodimo oko 500-550 litara mlijeka, što nije zadovoljajući rezultat s kojim bi se farma mogla nositi, ako uzmemo u obzir sve troškove koje imamo", otkriva nam Esad.

Ipak, kako saznajemo, trenutno su sa ove farme zadovoljni sa proizvodnjom mlijeka. Veći problem im, kažu, predstavljaju tovni bikovi, zbog težeg plasmana i niske otkupne cijene.

Na farmi Džanić sav posao obavljaju sam Esad i njegova supruga, zajedno sa sinom i njegovom porodicom, a imaju i dva radnika. Po potrebi, broj angažiranih radnika nekada bude i veći. Na pitanje, može li obitelj sama savladati sve te obaveze koje nalaže ovako velika farma, Esad nam odgovara:

"Ne može, naravno. Angažirana je cijela porodica, ali kako sam rekao maloprije, zapošljavamo i nekoliko radnika, tako da nas ima prilično dosta koji opslužujemo ovu farmu." Esada smo pitali i šta je najteže na farmi, na što nam on odgovara: "Sam rad fizički je vrlo zahtjevan no može se obaviti. Puno teže je zadovoljiti gomilu propisa i brojne zahtjeve koji se ispliću sami od sebe."

U rad je uključena cijela porodica

Dalje, kroz razgovor sa Esadom, saznajemo da za obavljanje poslova na farmi postoji kompletna mehanizacija, koja uključuje trakotore sa priključcima, kombajn, balirke za sijeno, kao i ostala popratna mehanizacija. Od mehanizacije posjedujemo skoro sve, ali isto tako imamo i puno kredita, velike rashode, kaže nam Esad.

Kada bi se opet rodio, bavio bi se istim poslom

Pored krava i bikova, Esad ima i oko četerdeset ovaca, koje drži za svoju dušu. Otkriva nam kako se na bavljenje ovcama navikao od samog djetinjstva, te da se tog osjećaja ne može riješiti. One su mu odmor za dušu i uživa kada je sa njima.

Kada su u pitanju planovi o povećanju stada, nažalost, nismo dobili neki konkretan odgovor, jer je situacija na farmi prilično otežana, zbog već nabrojanih razloga, a kako smo i napomenuli u tekstu iznad, postoje velike šanse da se broj grla na ovoj farmi počne smanjivati.

Ali, bez obzira na teško stanje u ovoj oblasti, Esad nam je na kraju razgovora rekao da kada bi se ponovno rodio, opet bi odabrao ovaj posao, jer ga voli i ne bi mogao bez njega.

Foto: Arhiva farme "Džanić"


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jest, tovna goveda.  Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Farma Govedarstvo Stočarstvo Farma Džanić Mlijeko


Autorica

Andrea Libić

Više [+]

Adi je PR manager koji novinarstvo voli od malih nogu, a posebno ga privlače istraživačke priče. Voli fotografiju, prirodu i istraživanje psihologije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.