Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja svinja
  • 19.09.2022. 18:00

Najveći evropski proizvođač svinjetine otpušta radnike - pada broj tovljenika u Njemačkoj?

Visoki troškovi hrane, gasa i energije smanjuju broj svinja i proizvodnju svinjetine, a najveći proizvođač u Danskoj otpušta radnike

Foto: Depositphoto/budabar
  • 86
  • 34
  • 0

Evropski sektor svinjogojstva je u krizi, a posljednje vijesti dolaze iz Danske gdje uzgajivači zbog sve većih troškova energije i hrane isporučuju manje svinja, izvještava Reuters. Stanje na tržištu je uticalo i na najvećeg evropskog proizvođača svinjetine, Danish Crown (Danska kruna, op.a.) gdje moraju otpustiti 350 radnika u dvije fabrike.

Sukob u Ukrajini je izazvao rekordno visoke cijene inputa za uzgajivače. U saopštenju kompanije navode da se prihod farmera od prodaje svinja nije povećavao u istoj mjeri i tempu kao cijene proizvodnje. Zbog toga je prethodnih mjeseci značajno smanjeno snabdijevanje tovljenicima.

Prethodne dvije godine Danska kruna je konstantno imala više svinja spremnih za klanje nego što su njene fabrike mogle podnijeti. No, u zadnje su vrijeme uzgajivači isporučili znatno manji broj tovljenika, a ovakav trend se može primijetiti širom Evrope.

Inputi su za uzgajivače previsoki (Foto. Depositphoto/foottoo)

Pada i proizvodnja u Njemačkoj

Situacija nije dobra ni u Njemačkoj. Očekuje se da će ondje u 2022. biti zaklano manje od 48 miliona svinja, što je značajan pad u odnosu na prošlogodišnjih 52 miliona, izvještava Pig Progress.

Dr Albert Hortmann-Scholten, glasnogovornik poljoprivredne komore Donje Saksonije, je izjavio da se uzgajivači bore s rastućim troškova hrane, gasa i energije općenito, a da rast veleprodajnih cijena samo djelimično kompenzuje troškove proizvodnje. Komentirao je da će poskupljenje prirodnog gasa na evropskom tržištu uticati na proizvodnju i procijenio da će ove godine troškovi porasti za 8 do 10 eura po prasetu. Slična se situacija se očekuje i u živinarskom sektoru.

Proizvodnja ove vrste mesa će u toj zemlji pasti za skoro 7 posto i to ne samo zbog povećanja troškova proizvodnje nego i niske potrošnje.

Mala potražnja za mesom

Naime, pad potrošnje mesa je vidljiv u Evropskoj uniji posljednjih godina. Dok je 2019. iznosila 69 kg godišnje po stanovniku već u 2021. količina je smanjena na 67 kg. U Njemačkoj je potrošnja samo 55 kg per capita, što je 12 kg manje od EU prosjeka. 

Svinjetina se sve manje jede? (Foto: Depositphotos/mikdam)

"Njemačka je na dnu liste članica EU po potrošnji mesa po glavi stanovnika. Samo u Rumuniji i Bugarskoj je manja i iznosi 54, odnosno 43 kg."

Najviše ga troše stanovnici Španije 85 kg, a zatim Danske 83 kg i Portugala 81 kg.

Populacija svinja u Njemačkoj je dostigla najmanji broj u posljednjih 25 godina, dok je za 5 posto povećana u Španiji. Trend rasta ovog sektora u Španiji je zaustavljen zbog rasta cijena hrane.

Nedostatak svinjetine na njemačkom tržištu je nadoknađen uvozom oko 11 kg po stanovniku, što dovodi do pada standarda kvaliteta. Stoga uzgajivači traže uvođenje oznake porijekla.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Svinjetina Svinjsko meso Uzgoj svinja Danish Crown Potražnja za mesom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.