Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Norveško crveno govedo
  • 30.11.2014. 13:15

Najveća farma crvenog norveškog goveda na svijetu

U Trnopolju u BiH otvoren je najmoderniji uzgojno-selekcijski centar za norveška crvena goveda na zapadnom Balkanu. Vrijednost investicije iznosi 100 milijuna KM.

  • 3.039
  • 178
  • 0

U BiH, u mjestu Trnopolje kod Prijedora, prošlog je tjedna otvoren uzgojno-selekcijski centar za norveška crvena goveda "Arifagić Investment", investicija vrijedna 100 milijuna KM.

Najmoderniji centar ovog tipa na zapadnom Balkanu, uz pomoć kredita turske Ziraat banke BH odobrenog još u travnju 2012. godine, otvorio je direktor tvrtke, Jusuf Arifagić, norveški biznismen, rođeni Kozarčanin. Goveda su nabavljena od norveškog poljoprivrednog udruženja Geno Global koje se već 80 godina bavi uzgojem ove specifične pasmine goveda, a samo ove godine svoja su goveda prodali u više od 25 zemalja.

Među brojnim uzvanicima, na otvorenju su se našli i ambasadori Norveške, Hrvatske i Turske u BiH, predstavnici OHR ureda u Banja Luci, predstavnici tvrtke Geno iz Norveške, predstavnici Ziraat banke u BiH te gradske uprave.

Za pet godina plan je zaposliti 500 ljudi

Tvrtka trenutno raspolaže štalom sa 520 grla, veterinarskom stanicom i izmuzištem, a zapošljava 30 radnika. U idućih pet godina u planu je širenje kapaciteta pa bi, uz pogon za proizvodnju biogasa i mljekaru, broj grla trebao narasti na 5.000. Time bi i broj zaposlenih u direktnoj proizvodnji trebao porasti na planiranih 500, što je velika nada brojnim nezaposlenima ovoga kraja.

Vlasnik tvrtke ovom je prilikom naglasio kako mu je želja bila u rodnom kraju pokrenuti jedan proeuropski projekt koji bi potaknuo razvoj poljoprivrede i otvaranje novih radnih mjesta. Vrijednost projekta prepoznala je i norveška ambasadorica u BiH, Anne Liloe Vibeke, koja smatra da poljoprivreda ima iznimnu ulogu u ekonomskoj i socijalnoj sferi zemalja zapadnog Balkana.


Tagovi

Trnopolje Prijedor Uzgojno-selekcijski centar Norveško crveno govedo Arifagić Investment Jusuf Arifagić Geno Global Razvoj poljoprivrede Anne Liloe Vibeke Proeuropski projekt Proizvodnja biogasa Mljekara