Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske neprilike
  • 08.03.2017. 12:00

Nabujala Bosna zarobila dva čobanina i 700 ovaca!

Pripadnici Civilne zaštite Modriča počeli su jutros njihovo spašavanje. Oba čobana su na sigurnom, u toku je spašavanje ovaca.

Foto: BN televizija
  • 3.609
  • 179
  • 0

Nabujala Bosna u mjestu Dugo Polje na lokaciji Kutlovac ugrozila je živote dvojice čobanina i 700 ovaca koje je opkolila voda. Naime, pripadnici Civilne zaštite Modriča počeli su jutros njihovo spašavanje, a samostalni stručni saradnik za Civilnu zaštitu u Modriči Željko Terzić rekao je Srni, prenosi klix, da je dojava primljena u 7:00 sati, nakon čega su angažovani Specijalni tim za spašavanje pod vodom i na vodi "Vidre", pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Modriča i Policijske stanice.

Ovčari su iz mjesta Bukovac kod Travnika, a jedan od njih koji je već spašen, Smail Zelkanović kaže da je sinoć u 23:00 sati voda opkolila mjesto na kojem su zanoćili. Terzić kaže da je vodostaj Bosne u Modriči u blagom porastu i da trenutno iznosi 200 centimetara. Prema njegovim riječima, kiša trenutno ne pada, a svi putevi su prohodni. Terzić je dodao da su potoci u Modriči noćas nabujali, ali se izlila samo Oteška rijeka koja je u mjestu Oteža zaplavila 10 domaćinstava iz kojih je evakuisana stoka.

Prema posljednjim podacima, oba čobana su na sigurnom, a u toku je spašavanje ovaca.

Poplavljena poljoprivredna zemljišta

Kiša je uzrokovala velike probleme i na području Tuzlanskog kantona. Prema podacima Kantonalnog štaba civilne zaštite TK, padavine su uzrokovale prekid saobraćaja, ali i štete na poljoprivrednim kulturama. Tako je rijeka Spreča izašla iz svog korita u Općini Doboj Istok i poplavila oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta. Premda još nije poplavljeno, naveli su iz kantonalne uprave civilne zaštite, navedenim stanjem ugroženo je privatno preduzeće Benjotrans iz Klokotnice. Također rijeka Lukavica u naselju Subašići poplavila jedan stambeni objekat i pomoćne zgrade u domaćinstvu.

Na području Gračanice poplavljeno je 60 hektara poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros iznosi 377 centimetara, a na 300 centimetara se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava. Vodostaj na brani jezera Modrac jutros u 7.00 sati bio je 199,40 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo jezera viši je za 22 centimetra.

Prema prognostičkim kartama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, nakon kišovitog vikenda, sa približavanjem vikenda očekuje se djelimična stabilizacija, uz duže sunčane periode, mada će i dalje postojati nešto manje izražena mogućnost padavina. Temperature vazduha će porasti. Kretaće se u rasponu od 2 do 7 u jutarnjim satima, u unutrašnjosti, na jugu do 10, a maksimalne će tokom dana dostizati između 10 i 16 °C.

Nestabilne vremenske prilike otežaće provođenje planiranih proljetnih radova, a sa porastom temperatura i kretanjem vegetacije očekuje se i pojačana aktivnost štetočina.

Foto: BN televizija


Tagovi

Poplava Kiša Tuzlanski kanton


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas