Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje živine
  • 19.03.2022. 16:30

Na ruskom tržištu je još u februaru nedostajalo jaja za valenje

Rusija je inače uvozila oko 20 posto ovih jaja, prvenstveno iz EU. U 2020. je uvezla 700 miliona komada

Foto: Depositphoto/branex
  • 110
  • 43
  • 0

Ruska živinarska industrija suočila se s nedostatkom jaja za valenje u inkubatorima. Naime, tamošnja je veterinarska inspekcija Rosselhoznadzor uvela nova ograničenja uvoza od grupe evropskih dobavljača, navodi Poultryworld.

Njihova prosječna cijena u Rusiji se udvostručila u posljednjih nekoliko mjeseci, dostigavši 40 rubalja što je 0,55 dolara po jedinici. Potražnja za njima je u januaru 2022. godine premašila ponudu za skoro 30 posto što je dovelo do rasta cijena.

Djelovanje epidemije ptičjeg gripa

Glavni razlog nestašice su veterinarske restrikcije koje je Rosselhoznadzor uveo krajem 2021. i početkom 2022. na uvoz proizvoda od peradi iz Njemačke, Francuske i Holandije nakon izbijanja ptičje gripe u ovim zemljama. Ovakav je trend povezan i sa sve većom potražnjom za jajima za valenje u Kini.

Albert Davlejev, predsjednik ruske konsultantske agencije Agrifood Strategy, rekao je da je situacija slična stanju na tržištu 2021. godine što je ograničilo rezultate tamošnje proizvodnje peradi i podstaklo rast cijena.

Ta zemlja zadržava uvozne kvote peradi na nivou od 364.000 tona. Do te odluke su doveli smanjenje proizvodnje i rekordna domaća potražnja.

Cijena po komadu na ruskom tržištu u aprilu 2021. se skoro udvostručila i dostigla 30 rubalja što je 0,35 dolara.

Davlejev je dodao da bi ovaj put nedostatak mogao natjerati neke farme peradi da ih nabave od nepouzdanih dobavljača što bi povećalo rizik da se suoče s raznim bolestima i većom smrtnosti peradi.

Smanjenje zavisnosti od uvoza

Rusija je inače uvozila oko 20 posto ovih jaja, prvenstveno iz EU. U 2020. je uvezla 700 miliona komada. Sergej Lahtjuhov, generalni direktor Ruske unije uzgajivača peradi, rekao je u februaru da se u 2022. vjeruje da će ova brojka biti niža zahvaljujući mjerama koje je rusko ministarstvo poljoprivrede poduzelo 2021. s ciljem suzbijanja zavisnosti od uvoza. 

Još uvijek se ne zna kakva je situacija s obzirom na sankcije koje je uvela Evropska unija. 


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Živinarstvo Jaja Jaja za valenje Valenje Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.