Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječne farme
  • 28.11.2018. 11:00

Na mliječnim farmama se vrši kontrola proizvodnosti - cilj je organizovanje uzgojno selekcijskog rada

Veći i napredniji proizvođači znaju da kontrola proizvodnosti, a samim tim i oplemenjivanje za njih ima dugoročan i ekonomski opravdan posao. Rezultati kontrole pokazuju i kako proizvođač upravlja svojim stadom, ishranom i zdravstvenim stanjem mliječne žlijezde

Foto: Pixabay/ulleo
  • 427
  • 33
  • 0

U planu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi predviđeno je pravilno i sistematsko sprovođenje oplemenjivačkog rada u stočarstvu. Realizacija uzgojnih programa je jedino moguća pri poznavanju proizvodnih osobina pojedinih životinja. Bez poznavanja kontrole proizvodnosti ne može se realizovati nijedan uzgojni program. Samo oplemenjivanje se koordiniše na republičkom nivou, a sve sa ciljem organizovanja uzgojno selekcijskog rada, piše Miroslav Bojić za Savjetodavnu Srpske

Bitne informacije o proizvodnim osobinama životinja

Kontrola proizvodnosti daje informaciju proizvođaču kako nabaviti kvalitetan genetski materijal i kako se isti može proizvesti u domaćem uzgoju. Veći i napredniji proizvođači znaju da kontrola proizvodnosti, a samim tim i oplemenjivanje za njih ima dugoročan i ekonomski opravdan posao. Rezultati kontrole pokazuju i kako proizvođač upravlja svojim stadom, ishranom i zdravstvenim stanjem mliječne žlijezde. Na prvom mjestu kontrola služi kao podloga za selekciju i daje smjernice na koji način unaprijediti i povećati strukturu stada. Kontrola proizvodnosti pruža bitne informacije o proizvodnim osobinama životinja, a sami podaci služe za selekcijske potrebe jer određuju uzgojnu vrijednost životinje, kontrolu naslijeđa i planiranje proizvodnog usmjerenja.

Miljan Erbez: Goveda žive u neuslovnim objektima u mnogim gazdinstvima pa su uzgajivači u BiH u finansijskim gubicima

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske sprovodi kontrolu na cijeloj teritoriji Republike Srpske preko 23 kontrolna asistenta koji su adekvatno obučeni za ovaj posao.

Plan kontrole proizvodnosti kroz dvije metode

Kontrola mliječnosti krava sprovodi se kroz AT i B metodu. Kontrolne aktivnosti u AT metodi obavljaju kontrolni asistenti (Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi) dok će u B metodi kontrolne aktivnosti sprovoditi sam uzgajivač ili u saradnji sa kontrolnim asistentom.

AT metoda (alternativna metoda) se temelji na utvrđivanju količine i sastava mlijeka u jednoj muži te projekciji i sastavu i količine mlijeka druge muže u istom kontrolnom danu na osnovu čega se izračunava dnevna količina i sastav mlijeka. AT kontrola sprovodi se u intervalu od 30 dana od jedne muže jedan mjesec ujutro, a drugi mjesec uveče, odnosno 12 kontrola godišnje u razmacima od 29,5 do 30,5 dana.

Jovo Stević uzgaja sretne krave, a farma mu je izgrađena po najsavremenijim standardima

U B metodi kontrolu radi farmer uz podršku kontrolnog asistenta. Metoda B se sprovodi u razmjernim intervalima do 30 dana iz svih muža u toku kontrolnog dana, sa ukupno 12 kontrola godišnje.

Osnovni dokument na osnovu koga se sprovodi kontrola mliječnosti je program rada. Program rada za farmera na čijoj farmi se obavlja kontrola proizvodnosti pravi kontrolni asistent, a ovjerava ga rukovodilac područne jedinice. Program rada se izrađuje za period od godinu dana.

Postupak uzimanja uzorka mlijeka

Kontrolni asistent pravilno uzima selekcijski uzorak mlijeka (mlijeko se stavlja u posebnu bočicu do jasno označene granice, dodaje se konzervans kako bi se očuvao hemijski sastav mlijeka do 72 sata, lagano se protrese bočica da se konzervans rasporedi, označi se uzorak i bočica se odlaže u kasetu za prevoz uzorka). Nakon toga slijedi unošenje podataka o muži u obrasce (identifikacioni broj svake životinje, koliko je dana u laktaciji, vrijeme uzimanja uzorka, količina mlijeka svaki dan i drugi podaci). Uzorak je potrebo čuvati na temperaturi 4 stepena sve do dopremanja u laboratoriju na analizu.

Laboratorijska analiza pomoću savremene opreme

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izvršilo je nabavku savremene opreme za analiziranje prikupljenih uzoraka. Nakon zaprimanja uzorka u laboratoriju vrši se analiza na sljedeće parametre: procenat mliječne masti u mlijeku, bjelančevina, laktoze, suve materije, tačke mržnjenja, somatske ćelije i uree u mlijeku. Svi podaci se unose u jedinstvenu bazu podataka gdje ih nakon toga inženjeri stočarstva u Resoru za pružanje stručnih usluga obrađuju i koriste za poboljšanje stanja na farmama. Ova oprema može izvršiti analizu cca 12.000 uzoraka na mjesečnom nivou za potrebe naših proizvođača mlijeka.

Cilj je u narednom periodu da svi poljoprivredni proizvođači koji su u sistemu uzgojno selekcijskog rada budu obuhvaćeni kontrolom proizvodnosti.

Plan aktivnosti Resora kad je u pitanju kontrola proizvodnosti:

  • Povećanje broja farmi u kontroli proizvodnosti mlijeka,
  • Edukacija proizvođača o značaju kontrole proizvodnosti mlijeka,
  • Izrada i distribucija stručnog materijala o značaju sprovođenja kontrole proizvodnosti,
  • Prikupljanje i analiza podataka u jedinstvenu bazu i interpretacija dobijenih rezultata od strane nadležnog selekcionera,
  • Donošenje i realizovanje uzgojnih programa u govedarstvu na osnovu dobijenih rezultata kontrole proizvodnosti.

Tagovi

Mliječne farme Kontrola proizvodnosti Laboratorijska analiza Kvalitetan genetski materijal Oplemenjivanje Mliječnost krava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić