• Razvoj kozarstva
  • 30.08.2019. 08:00

Na koji način razviti kozarstvo - novim grlima, nabavkom izmuzišta, siranom?

Postoji veliko interesovanje za razvoj kozarstva i diverzifikacije proizvoda od kozjeg mlijeka. Proizvodi od kozjeg mlijeka su izuzetnih karakteristika i postoji zaista veliko tržište za plasman istih.

Foto: Pixabay/reijotelaranta
  • 249
  • 28
  • 0

U prostorijama Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac u utorak, 27. augusta održan je sastanak sa članovima udruženja kozara "Istok" Republike Srpske kako bi se definisale mjere za razvoj kozarstva u ovom kraju. Udruženje broji 25 članova među kojima ima većih i manjih proizvođača, kao i onih koji su tek počeli da se bave ovom vrstom stočarske proizvodnje.

Obzirom da je ova regija pogodna za uzgoj koza, postoji veliko interesovanje za razvoj kozarstva i diverzifikacije proizvoda od kozjeg mlijeka. Proizvodi od kozjeg mlijeka su izuzetnih karakteristika i postoji zaista veliko tržište za plasman istih.

Težnja ka zaštiti geografskog porijekla

Na sastanku je uglavnom vođena riječ o mogućem načinu na koji bi se moglo pomoći ovim proizvođačima. Jedan od glavnih načina jeste uključivanje novih grla (jarčeva i jarica) u osnovna stada radi osvježavanja postojeće krvi unutar stada. Pošto određeni broj kozara ima različit dijapazon proizvoda od kozjeg mlijeka (tvrdi i polutvrdi sir, masni sir, kefir), drugi način na koji bi se pomoglo ovim proizvođačima jeste nabavka izmuzišta za koze, a na kraju kao krajnji cilj cjelokupnog procesa i mini sirane koje bi umnogome pomogle članovima ovog Udruženja koji imaju veće potrebe za proizvodnjom.

Takođe, proces zaštite geografskog porijekla i brendiranje proizvoda jeste ono prema čemu svaki od proizvođača teži, kako bi mogli bez ograničenja izlaziti na tržište i pronaći svoje mjesto u velikim trgovačkim lancima, piše Srđan Kostić iz PSSRS.


Tagovi

Udruženje kozara Istok Razvoj kozarstva Kozje mlijeko

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB