• Ovčar
  • 02.11.2018. 08:00

Mujaga Žunić: Isplati se baviti ovčarstvom, pogotovo ko je mlad i sposoban

Nomadski uzgoj nekako i ide, no farmerski je na izdisaju. Jer ako moraš dati za kilogram kukuruza pola marke, a prodati janje za 4 do 5 KM po kilogramu, to zaista nema ekonomsku opravdanost, komentira Mujaga Žunić

Foto: Flickr/Nick Amoscato
  • 680
  • 114
  • 0

Cazinjanin Mujaga Žunić ovčarstvom se bavi od malih nogu i u svom je poslu vrlo uspješan. Iako ga pritišću godine i bolest, ali i položaj ovčarstva u našoj zemlji, ne misli odustati. 

Kaže kako je za njega ovčarstvo mnogo više od običnog posla - njegova velika ljubav i hobi, a do sada je nekoliko puta nagrađivan na sajmovima stočarstva.

Mujaga sa suprugom koja mu mnogo pomaže u poslu živi u naselju Žunići-Brezova Kosa u cazinskoj mjesnoj zajednici Skokovi. Imaju dva sina koja nisu krenula očevim stopama. Ovčarstvo ne da ih nije privlačilo nego ih je na neki način "otjeralo" od kuće, tako da su našli posao u Sloveniji, piše Dnevni Avaz

Mujaga Žunić ima 65 ovaca i 10 različitih vrsta

Ovčar Mujaga ističe da je to njihova odluka, ali da ih ne razumije, jer mu nije jasno da više vole raditi za drugog i daleko od svog doma nego za sebe kod svoje kuće, gdje su od ovčarstva mogli solidno živjeti.

"Još u ranom djetinjstvu sam čuvao ovce po krajiškim brdima i proplancima, to mi je ušlo u krv i bez toga, jednostavno, ne mogu. Zbog godina i određenih zdravstvenih poteškoća, morao sam smanjiti broj ovaca i sada ih imam 65 i to 10 različitih vrsta. Rusku romanovsku ovcu sam prvi doveo u ovaj kraj, ali se nije prilagodila kako treba i sada ih imam vrlo malo", ističe Mujaga dodajući da ovaj posao radi prvenstveno zato što ga voli, a uspijeva i zaraditi.

Nomadski uzgoj ide, farmerski je na izdisaju

"Isplati se baviti ovčarstvom, pogotovo ko je mlad i sposoban. Nomadski uzgoj nekako i ide, no farmerski je na izdisaju. Jer ako moraš dati za kilogram kukuruza pola marke, a prodati janje za 4  do 5 KM po kilogramu, to zaista nema ekonomsku opravdanost", komentira Žunić.

Mujaga posjeduje 100 dunuma vastitih pašnjaka, što je dovoljno za 30 ovaca, koliko i planira imati u budućnosti. Kaže da radnika ne može naći ni za lijeka, a godine i bolest stišću. Ipak, naglašava da je tvrd orah i da se tako lako ne predaje.

"Došlo je vrijeme kad je jako teško biti ovčar, ali ne predajem se i dok god budem imao snage, ta borba će trajati", zaključuje Žunić.
 


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Pročitaj više »

Tagovi

Ovčar Mujaga Žunić Cazinska krajina Ovčarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi