Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dopunska ishrana
  • 08.09.2020. 09:30

Mrkva, krompir i tikve odlična su dopuna u ishrani krava

Pojedino povrće može poslužiti kao odlična dopuna u ishrani goveda, naročito u zimskom periodu radi pozitivnog učinka stimulacije probavnih procesa.

Foto: Bigstock/lubomira08
  • 841
  • 69
  • 0

Ako ste se nekada zapitali da li krave jedu povrće i koje, odgovor je da i to najčešće iz skupine korjenasto krtolastih vrsta. Pojedino povrće može poslužiti kao odlična dopuna u ishrani goveda naročito u zimskom periodu radi pozitivnog učinka stimulacije probavnih procesa. Korijenasto krtolasto povrće ima jako visok nivo svarljivosti, manje celuloze i izuzetnu voluminoznost sa sadržajem vode i do 90 odsto, koje ove životinje rado konzumiraju.

Povrtarske vrste služe samo kao dopuna u ishrani zbog izuzetno niskog nivoa masti i proteina i zbog toga se u obrok dodaje u manjim količinama. Očišćene, sirove i isjeckane na komadiće, poželjno ih je u obrok postepeno dodavati od oko dva do tri kilograma dnevno.

Krave rado konzumiraju krompir, mrkvu, tikve

Proteini predstavljaju temelj ishrane krava u proizvodnji mlijeka, stoga njihov poželjan aminokiselinski sastav, ima direktan pozitivan uticaj. Dodavanjem krompira u obrok, pospješuje se proizvodnja obzirom da on u svom proteinskom sastavu sadrži aminokiseline lizin i metionin koji su po sadržaju jednaki i sa nekim animalnog porijekla. Pitanje je jedino da li davati sirov ili kuhani krompir. Sirovi se najčešće daje u jesenjem periodu, očišćen od ostataka zemlje, može, ali i ne mora biti oljušten. Onaj koji je proklijao ili je pozelenio se kuha i kao takav se daje stoci. Krompir se u ishranu uvodi postepeno, tri do četiri kilograma dnevno. Svako pretjerano davanje izaziva dijareju.

Kako utječu sirova i prerađena soja na ishranu krava i proizvodnju mlijeka

Mrkva je odličan izvor betakarotena. U pripremi za obrok potrebno ju je dobro isjeckati na sitne komade, da ne bi došlo do začepljenja jednjaka. Do pet kilograma dnevno svježe očišćene mrkve sasvim je dovoljno za odraslo muzno grlo u laktaciji. Svako pretjerivanje u količinama, može dovesti do neželjenih efekata acidoze.

Jestivi dio tikve/bundeve sadrži i do 80 odsto vode, 7% ugljikohidrata, vrlo malo bjelančevina i masti, te minerale, od kojih se izdvaja kalij. Uz navedene sastojke, takođe sadrži i brojne vitamine. Posebno je bogata provitaminom A, vitaminima B1, B2, C što izuzetno povoljno djeluje na metabolizam i opšte zdravlje krava. Koristi se u sirovom stanju ili kuhana, a po hranljivoj vrednosti slična je stočnoj repi.

Davati povrće u svježem stanju

Bilo koje od sočnih voluminoznih krmiva, naročito iz skupine korjenasto krtolastih vrsta koje sadrže jako veliki procenat vode, poželjno je davati u svježem stanju. Svako skladištenje i čuvanje zbog visokog procenta vlage, dovodi do gubljenja hranjivih tvari, brzog kvarenja i propadanja.

Šta je zeleni krmni slijed i zašto je važan u ishrani muznih krava

Prvi znaci kvarenja krompira, mrkve, tikve ili drugog korjenastog povrća znak je da iste treba odstraniti i ni u kojem slučaju davati životinjama da jedu. Ako se na primjer siliraju i čuvaju za zimu ili pravilno uskladište za nastupajuće hladne dane, imaju puni kapacitet djelovanja kao dopunski obrok suhim voluminoznim krmivima.


Tagovi

Ishrana krava Dopunska ishrana krava Povrće u ishrani krava Korjenasto krtolasto povrće Voluminozna krmiva Suha voluminozna krmiva Prvi znaci kvarenja


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.