Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog slijeda, odnosno jednostavno rečeno "kad se šta sije, kosi ili konzervira" u toku vegetacijske sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetacijske faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće.
Rentabilna proizvodnja mlijeka zahtjeva visoku produktivnost i izuzetnu konverziju hrane za što je procesom i tehnologijom ishrane odgovoran farmer, te otkupna cijena mlijeka gdje farmeri baš i nemaju direktan uticaj. Ishrana je ključni faktor, poznavanjem osnovnih hranidbenih potreba muznih krava, te vegetacijskih faza sjetve, rasta, i korištenja krmiva uveliko se pospješuje proizvodnja. Muzne krave se hrane sa voluminoznim i koncentriranim krmivima, gdje je izuzetno važan omjer pojedinih krmiva, tj. izbalansiran obrok, faza laktacije ali i faza vegetacije voluminoznih krmiva, odnosno krmni slijed koji predstavlja organizovanu kontinuiranu proizvodnju i upotrebu zelene voluminozne hrane tokom cijelog razdoblja aktivne vegetacije u godini.
Zajednička karakteristika voluminoznih krmiva je velika količina vode, čak i do 90% u zavisnosti od vrste biljke, te lahko probavljivih ugljikohidrata. I pored male koncentracije lahko probavljivih hranjivih tvari, voluminozna krmiva u bilo kojem obliku pozitivno utječu na količinu i kvalitetu mlijeka, a naročito imaju pozitivan učinak na rad probavnih organa muznih krava u zimskom hranidbenom periodu. Međutim, posebnu pažnju treba obratiti na skladištenje i čuvanje jer zbog velikog udjela vode ova krmiva su vrlo podložna promjenama hranjive vrijednosti, odnosno kvarenju.
Vrste krmiva:
Kako utječu sirova i prerađena soja na ishranu krava i proizvodnju mlijeka
Za formiranje i regulaciju zelenog krmnog slijeda, odnosno jednostavno rečeno "kad se šta sije, kosi ili konzervira" u toku vegetacijske sezone od voluminoznih krmiva, ključno je uskladiti vegetacijske faze biljke i potrebe muznih grla za ovim krmivom koliko god je to moguće. Ne postoji 100% matrica, formula ili plan kada sijati, kositi ili silirati, to farmer prati u zavisnosti od vremenskih prilika, porasta biljaka i hranidbenih potreba muznih krava.
Ipak, ustaljeni vremenski okvir postoji i obično kreće sa ozimim kulturama krmnom repicom, ozimom raži ili grahoricama, ove se kulture siju u septembru, a koriste se kao prva zelena voluminozna krma u rano proljeće, mjesec april i početak maja. Već krajem maja, ako vremenske prilike posluže, može se otpočeti sa prvim otkosom višegodišnjih leguminoza ili djetelinsko-travnih smjesa. Prve jare zasijane kulture (zasijane u rano proljeće) već puni vegetacijski porast imaju u drugoj polovini mjeseca juna, jednogodišnje leguminoze, grahorice i stočni grašak kada se mogu koristiti u svježem stanju ili spremati za neki od oblika konzerviranja.
Prateći dalje krmni slijed ponovo na red dolaze višegodišnje leguminoze lucerka ili crvena djetelina. Šećerni sirak, sudanska trava već početkom augusta mjeseca mogu se koristiti u ishrani krava, a do kraja augusta poželjno je spremiti svo sijeno. Za kraj vegetacijske sezone u jesenim danima na red dolazi krmni kelj. Voluminozna krmiva silirana, najčešće silažni kukuruz i sjenaža TDS-a, koristi se u zimskim danima sve do ponovo prvih svježih ozimih voluminoznih kultura u rano proljeće.
Da li u svježem stanju ili konzervirana voluminozna krmiva se daje muznim kravama u izbalansiranom obroku, koliko kilograma i kada zavisi od faze laktacije i potreba muznih krava. Sijeno je poželjno davati u količini od 2% ukupne mase grla, što je najčešće 4,5-5,5 kg/dan. Količina silaže u obrocima mliječnih krava također varira, i najoptimalniji raspon je je 20-30 kg na dan u ukupnom obroku.
Krompir, stočna repa, mrkva, bundeve, tikve, repin rezanac, te pivski trop kada se koriste kao sočna voluminozna krmiva dnevno mogu biti izbalansirani u obroku i do 20 kg kao što je slučaj sa siliranim repinim rezancima.
Tagovi
Autor