Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel za pomoć
  • 23.02.2022. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Laktaši

Mljekaru iz Laktaša od strujnog udara stradalo osam krava

Nenad Jočić je 20 godina ulagao u posao i za sekundu ostao bez svega. Za pokretanje posla je bio primoran podići kredit, koji bez zarade od mlijeka, nije u mogućnosti vraćati. Teško je, ali ne gubi nadu.

Foto: Miroslav Bojić/Facebook
  • 679
  • 110
  • 0

Proizvođaču mlijeka iz Mahovaljana kod Laktaša, Nenadu Jočiću početkom februara osam krava je stradalo od posljedica strujnog udara. Najstarije grlo bilo je starosti šest godina. Kako je prodaja mlijeka bila jedini izvor prihoda ovoj porodici, pokrenuti su hitni apeli za pomoć da se ovaj gubitak koliko je moguće olakša.

Za pokretanje posla Jočić je bio primoran podići kredit, koji bez zarade od mlijeka, nije u mogućnosti vraćati.

"Ujutro kad sam otvorio vrata štale, one su bile isprevrtane. Odmah sam se vratio u kuću i isključio struju. Uvečer u 22 sata sam izašao iz štale, krave su normalno ostale jedne jele, duge ležale. To su bile velike krave po 750 – 850 kilograma. Najstarija je bila peto tele", kaže Jočić.

Iz općine Laktaši obećali pomoć

Šteta je kaže ogromna, jer je u martu i aprilu očekivao telad od dvije krave, a još tri su bile steone. Preživjela je samo jedna krava i tele od tri dana do kojih nije dolazila cijev pojilice.

Strujni udar

"Petostepena pumpa preuzima gradsku vodu, došlo je do spoja s motorom i napona, one su bile lancima vezane i gdje god se on naslonio na cijev ili pojilicu ta je i poginula. Jedna je bila živa, nosila je četvrto tele ali nije mogla ustati na noge, bacilo ju je među druge krave, na pola hodnika", priča ovaj mljekar.

Kaže 20 godina je ulagao u ovaj posao i za sekundu je ostao bez svega. Teško je, ali ne gubi nadu. Opština mu je dala odštetu od 4.000 KM za uginuće jednog teleta koje se desilo u januaru.

Pokrenut apel za pomoć

Sada čeka još sredstava kako bi barem djelimično nadoknadio izgubljeno.

"Ja sam kupio već dvije krave. Imao sam nešto svojih para što sam namjeravao utrošiti za sjetvu. Pomogao mi je i zet, kako bih ispoštovao ove stalne mušterije. Dogovorio sam kupovinu, krave koštaju po 2.000 – 3.000 KM, ali to su mačići naspram mojih. One su vrijedile najmanje 4.000 maraka, ali ne mogu ništa učiniti više", kaže Jočić.

Načelnik Laktaša, Miroslav Bojić obećao je da će općina nadoknaditi štetu.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske pokrenulo je apel za pomoć. Sve oni koji su u mogućnosti, pozvali su da novčana sredstva uplate na račun br: 5620990000078870 (svrha uplate "pomoć Nenad Jočić").
Na samoj sjednici skupštine ovog udruženja već se odazvalo 45 proizvođača i doniralo ukupno do sad 3.240,00 KM.


Fotoprilog


Tagovi

Krave Farma Laktaši Strujni udar Nenad Jočić Miroslav Bojić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.