Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upozorenja mljekara
  • 11.03.2015. 14:40

Mljekari traže hitno rješenje svojih problema

Na sjednici Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Vanjskotrgovinske komore BiH, raspravljalo se o aktualnoj situaciji u sektoru mljekarstva u BiH. Upozoreno je na nove viškove.

  • 532
  • 85
  • 0

Mljekari u BiH već duže vrijeme upozoravaju na probleme s kojima su suočeni. U 2015. godinu domaće su mljekare ušle sa povećanim stanjem zaliha, a on što zabrinjava je činjenica da za te zalihe u ovom trenutku nisu u mogućnosti iznaći odgovarajuće tržište.

Problemi mljekara bili su povod sjednici Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja je održana 10. ožujka 2015. godine, a na kojoj se razgovaralo o aktualnoj situaciji u sektoru mljekarstva.

Viškovi mlijeka dovode do novih problema

Prema procjenama Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda, domaće su mljekare tijekom 2014. godine, od domaćih proizvođača mlijeka, ukupno otkupile nešto manje od 255 milijuna litara mlijeka, što je 20 milijuna litara ili 9,2 % više nego u 2013. godini. U domaćim je mljekarama, za isti postotak, zabiljžen i rast količine prerade, u odnosu na prerađenu količinu mlijeka u 2013. godini. Ipak, za proizovode nastale iz povećanog obima proizvodnje, nije bilo mogućnosti pronalaska tržišta.

Procjenjuje se daljni rast proizvodnje mlijeka

Proizvodnja mijeka domaćih proizvođača trebala bi nastaviti trend rasta i u 2015. godini, što bi uzimajući u obzir trenute viškove, moglo stvoriti dodatan problem na ovom tržištu. Prema nekim procjenama, bosansko-hercegovački mljekari trenutno raspolažu sa 10 milijuna litara mlijeka viška. Problem je dodatno produbila i zabrana izvoza na tržište Hrvatske, koja je nastupila u srpnju 2013. godine. S obzirom na godišnje količine od oko 40 milijuna litara mlijeka, koliko se do tada plasiralo na hrvatsko tržište, mjekare u BiH su tijekom 2014. godine morale na tržištu BiH i regije CEFTA pronaći plasman za 50-60 milijuna litara mijeka.

Stoga, predstavnici Grupacije upozoravaju kao neće biti u mogućnosti otkupiti sve količine mlijeka koje će biti ponuđene na području BiH, a takav scenarij bi mogao u pitanje dovesti razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u BiH. Da do toga ne bi došlo, od predstavnika svih razina vlasti u BiH, traži se hitno uključenje u rješavanje problema viškova mlijeka.

Osim toga, u Grupaciji zahtijevaju i slijedeće:

  • pokrenuti zaustavljene aktivnosti na približavanju i implementaciji EU standarda i osiguranje dozvole za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržišta zemalja EU u skladu sa zaključcima sa 112. sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine
  • iznalaženje sistemskih i trajnih rješenja problema pri pojavama tržišnih viškova mlijeka
  • izradu jasne i koncizne strategije razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje sa akcentom razvoja proizvodnje mlijeka, kao i razvoj sistemskih mjera i aktivnosti na pomoći razvoju mljekarske industrije u Bosni i Hercegovini.

Izvor i foto: Vanjskotrgovinska komora BiH


Tagovi

Mljekari Povećane zalihe Sektor mljekarstva Vanjskotrgovinska komora BiH Otkup mlijeka Rast proizvodnje Zabrana izvoza CEFTA Viškovi mlijeka Strategija razvoja Mljekarska industrija Grupacija prerađivača mlijeka

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...