Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 17.08.2015. 10:00

Mlijeko iz BiH konačno i na europskim policama

Mljekari iz BiH konačno će moći izvoziti mlijeko i proizvode od mlijeka u zemlje EU.

Foto: depositphotos.com
  • 66
  • 4
  • 0

Mljekari iz Bosne i Hercegovine svoje će proizvode moći izvoziti u zemlje Europske unije počevši od 26.08.2015. Odluka je to koju je donijela Europska komisija koja je objavila listu objekata za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne Hercegovine kojima se odobrava izvoz na tržište zemalja Europske unije.

Na navedenu listu uvrštene su četiri mljekare, i to: Milkos iz Sarajeva, Meggle mljekara iz Bihaća, Mljekara Livno i Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice.

Stavljanjem na listu, navedenim objektima se odobrava izvoz u zemlje EU kao i provoz njihovih proizvoda kroz teritorij EU-a, te su u skladu s tim obavezni prilikom proizvodnje poštivati propise EU i odgovarati za kvalitetu svojih proizvoda.

Da bi EU odobrila izvoz mlijeka iz BiH prema članicama Unije bilo je potrebno prethodno dostaviti Europskoj komisiji, odnosno Generalnoj direkciji za zdravlje i potrošače, zahtjev za uvrštavanjem četiri mljekare koje ispunjavaju uvjete za izvoz mlijeka, što je Ured za veterinarstvo BiH i učinio.

Pregovori sa inozemnim kupcima već počeli

Spomenute mljekare zadovoljne su ovom odlukom i bez obzira što je ona donesena tek sada, oni su već prije započeli pregovore sa nekim evropskim kupcima, a od svih evropskih tržišta najviše se spominje Hrvatska. Ova odluka uključuje i mogućnost da spomenute mljekare prevoze svoje proizvode preko teritorija članica EU na treća tržišta, što do sada nije bio slučaj.

Ovo je prilika svim proizvođačima mlijeka u Bosni i Hrecegovini da lakše osiguraju plasman svojih proizvoda na tržišta izvan BiH, što bi trebalo pridonijeti jačanju ovog sektora koji je u posljednje vrijeme u ovoj zemlji prilično iscrpljen. Mljekari vjeruju da će pozitivni učinci ove odluke biti vrlo brzo vidljivi.

Foto: depositphotos.com; baloncici


Tagovi

Mlijeko Mljekare BiH Izvoz Plasman Inozemni kupci Tržište Europska komisija Kvaliteta proizvoda