Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz mlijeka
  • 28.10.2015. 16:00

Mliječni proizvodi mogu preko EU teritorija

Mljekarama iz BiH, koje nisu dobile odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, sada dozvoljen provoz kopnenim putem, preko teritorija EU u treće zemlje.

Foto: depositphotos.com
  • 45
  • 2
  • 0

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH poručili su da je mljekarama iz BiH, koje nisu dobile odobrenje za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, sada dozvoljen provoz kopnenim putem, preko teritorija EU u treće zemlje.

Na ovaj način mljekarama koje nisu na listi za izvoz iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije, olakšan je nastup na, prvenstveno turskom i ruskom tržištu, na kojem mljekari iz BiH vide svoju budućnost, ali i na ostalim velikim tržištima. Očekuje se da bi ovakav potez trebao utjecati na oporavak mljekarskog sektora u BiH, čiji su proizvođači u posljednje vrijeme dovedeni na rub egzistencije, a mnogi su i odustali od ovog vida proizvodnje, dok je još dosta onih koji o tome razmišljaju.

Tursko tržište, prvenstveno zbog svoje veličine, iznimno je interesantno mljekarima u BiH, ali i kao poveznica sa ostalim istočnim velikim tržištima. Naime, mljekari su svjesni da se ne smiju osloniti samo na tržište EU, već svoju priliku moraju tražiti i izvan EU granica. Obavijest o mogućnosti provoza mlijeka i mlijčenih proizvoda preko teritorija EU u treće zemlje, Kancelariji za veterinarstvo BiH dostavljena je iz Direkcije za zdravlje i hranu Europske komisije.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH istakli su da "takve pošiljke moraju biti praćene odgovarajućim modelom certifikata za provoz", te su pozvali sve one koji su zainteresirani za provoz navedenih proizvoda da se obrate Kancelariji za veterinarstvo radi pripreme svih potrebnih procedura.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Mlijeko Izvoz Mljekari iz BiH Mljekarski sektor Tursko tržište Rusko tržište Dozvoljen provoz Kancelarija za veterinarstvo