Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budućnost na selu
  • 11.12.2017. 11:30

Mladi supružnici Velić lijepo žive od poljoprivede

"Zašto da idemo vani da bismo radili neki posao i živjeli na minimalcu kad se ovdje, kod vlastite kuće, gdje si svoj na svome, može lijepo zaraditi za pristojan život", smatraju vrijedni supružnici.

Foto: Bigstockphoto/NejroN Photo
  • 1.817
  • 242
  • 0

Elmin (28) i Danijela (25) Velić iz Vrše, sela udaljenog desetak kilometara od Sanskog Mosta dokaz su da mladi u Bosni i Hercegovini na selu imaju budućnost. Oni su dokaz da se životna egzistencija može osigurati - poljoprivredom.

Mladi bračni par, Elmin i Danijela na svome imanju uzgaja 20 muznih krava i mjesečno proizvodi oko 1.000 litara mlijeka. Ovim se brojevima svrstavaju u veće proizvođače na tom području. Takođe, uzgajaju bikove i telad, drže kokoške i drugu perad, proizvode jaja te prerađuju mlijeko u visokokvalitetan sir koji je vrlo tražen na tržištu, navode nezavisne.

Osim toga, na nekoliko desetina hektara zemljišta u svom posjedu proizvode i vlastitu hranu za stoku, uzgajaju i žitarice. Ističu kako poljoprivreda zahtijeva posvećenost i naporan rad koji se na kraju može višestruko isplatiti.

Od jutra do mraka

"Naš radni dan počinje u ranu zoru, kad ustajemo da nahranimo stoku i perad, a zatim se posvećujemo drugim obavezama. Zimi ima nešto manje posla i on se pretežno svodi na ishranu stoke, ali u proljeće i ljeto radi se od jutra do mraka, jer valja zasijati i obraditi zemlju, a potom ubirati plodove", kažu mladi poljoprivrednici.

U šali dodaju kako im je ipak najdraža obaveza oko njihovog petogodišnjeg sina Benjamina. On im je desna ruka u svim poslovima i bez njega jednostavno ništa ne može da prođe.

Dodaju kako najveće prihode stiču od proizvodnje i prodaje sirovog mlijeka, koje otkupljuje bihaćka mljekara "Megle", a zahvaljujući sopstvenom radu i trudu u protekle dvije godine izgradili su potpuno novu kuću.

Ostvarili pravo na subvencije

Velići imaju registrovano vlastito poljoprivredno gazdinstvo. Na taj su način stekli pravo na subvencije i poticaje za poljoprivrednu proizvodnju koje država isplaćuje poljoprivrednim proizvođačima.

Budućnost vide u ostanku na selu i proširenju vlastitih poljoprivrednih kapaciteta. Žalosti ih što sve veći broj mladih diže ruke od sela i poljoprivrede, odlazeći u potragu za poslom u inostranstvo.

"Od poljoprivrede se može lijepo živjeti. Naša računica je jasna: zašto da idemo vani da bismo radili neki posao i živjeli na minimalcu kad se ovdje, kod vlastite kuće, gdje si svoj na svome, može lijepo zaraditi za pristojan život", smatraju vrijedni supružnici.

Foto: Bigstockphoto/NejroN Photo


Tagovi

Danijela Velić Elmin Velić Sanski Most Vrša Stočarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.