Prošle je godine iz cijele BiH izvezeno 66 tovljenika, odnosno svinjskog mesa u vrijednosti 21.850 KM. Uvezeno je mesa u vrijednosti od 33.739.308 KM.
Iz Republike Srpske u prošloj je godini izvezeno svinjskog mesa vrijednosti 21.850 KM. Istovremeno je uvezeno svinjskog mesa u vrijednosti 33.739.308 KM. Prema računici koju su izvele nezavisne, to znači da je iz RS izvezeno svega 66 tovljenika, ako se uzme u obzir da je njihova prosječna težina 150 kilograma, a cijena između 2,10 i 2,20 KM po kilogramu. Ovo je ujedno i cjelokupan izvoz iz Bosne i Hercegovine, jer u prošloj godini izvoza svinjetine iz Federacije BiH uopće nije ni bilo.
Prema izjavama proizvođača, ovakvi podaci nisu nikakvo iznenađenje. Kažu kako je izvoz na strano tržište za sada samo san. Smatraju kako bi najprije trebalo preduzeti ozbiljne mjere kako bi postali konkurentni na domaćem tržištu, pa da bi tek onda mogli početi razmišljati o stranom.
"Domaćim proizvođačima je neophodno da se sa nešto više od 20 posto domaćeg tržišta koje trenutno pokrivaju vrate na 50% pokrivenosti, pa tek onda da razmišljamo o ozbiljnijem izvozu svinjetine", istakao je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS.
Naveo je da se podsticaji za proizvođače svinja kod nas i u EU ne mogu ni uporediti, te da je zaštićenost domaće proizvodnje loša, kao i, kako kaže, sama organizacija tržišta, prodaje i pijaca.
Prema njegovim riječima, ove godine u cijeloj BiH prijavljeno je oko 350.000 tovnih svinja, što je, kako kaže, nekad bilo 50 odsto proizvodnje na svinjogojskoj farmi u Novoj Topoli. "Klanična industrija ima toliko nameta i opterećenja, da je isto imali vi rafineriju ili klaonicu", rekao je Maljčić.
Prema njegovim riječima, sve komponente koje uzgajivači svinja koriste su iz uvoza, kao premiksi i ostali proizvodi za prehranu svinja. Naglasio je da se na ovom poručju podstiče vakcinacija protiv svinjske kuge, a da se pritom, kako tvrdi, zna da EU neće uvesti nijednu svinju koja je vakcinisana protiv kuge, a paradoks je, navodi dalje, to što se tovljenici iz uvoza ne moraju vakcinisati kada dospiju na domaće tržište.
"Poražavajuće je da je trenutno kilogram tovljenika žive vage jeftiniji od kilograma dizela, jer ako uzmete u obzir da je litar nafte težak 800 g, a kilogram tovljenika se kreće od 2,10 do 2,20 KM, jasno je da su tovljenici jeftiniji, te da nema šanse da domaći proizvođač bude rentabilan", naglasio je Maljčić.
Nemanja Vasić, vlasnik preduzeća "Trivas" d.o.o. Prnajvor, istakao je da ova firma oko 90 odsto svinjskog mesa nabavlja iz uvoza.
"Prvi problem je to što svinjskog mesa kod nas nema dovoljno, a drugi što je domaće svinjsko meso za oko 50 odsto skuplje od uvoznog, te na taj način u proizvodnji gotovih proizvoda se uopšte ne bismo mogli nositi s uvoznicima gotovih proizvoda", pojasnio je Vasić istaknuvši kako je razlog što domaćeg mesa nema dovoljno i što je skuplje to što svinjsko meso nije pod carinskom zaštitom, a, kako kaže, ugasile su se i farme, pa sada, tvrdi Vasić, svinja nema dovoljno ni za svježe meso, a kamoli za preradu.
"Domaći proizvođači bi možda mogli da pokriju potrebe za svježim svinjskim mesom ukoliko bi se ograničio uvoz svježeg mesa", kaže on i dodaje kako je domaća proizvodnja svinja nezaštićena, što je, kako tvrdi, razlog njene nekonkurentnosti.
Lazo Šešić, direktor "Mesnice kod Laze", rekao je da meso nabavlja kod domaćih proizvođača u Novoj Topli.
"Domaći proizvođači su ugroženi jer to meso koje se uvozi je dosta jeftinije nego kilogram žive vage ovdje, a veliki trgovinski lanci neće uzeti živu stoku, nego će uvesti jeftinije meso", naglašava Šešić koji smatra da kada bi se cijena domaćeg i uvoznog mesa izjednačila, nitko ne bi uvozio meso, a samim tim bi, pojašnjava, domaći proizvođači postali konkurentni na tržištu.
"Kod nas su male subvencije i podsticaji za domaće proizvođače i zato je meso skuplje, ali ja ću uvijek radije uzeti meso od domaćeg proizvođača, pa neka bude i manja količina, ali bar znam da je kvalitet nemjerljivo bolji od uvoznog mesa", zaključio je Šešić.
Foto: Pixabay/rygudguy
Tagovi
Autorica