Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 12.04.2016. 10:30

Mirjanić postigao dogovor sa poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je, nakon sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika u Semberiji, da će najveći dio podsticaja biti isplaćen do kraja aprila, a manji dio u maju.

  • 172
  • 6
  • 0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je, nakon sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika u Semberiji, da će najveći dio podsticaja biti isplaćen do kraja aprila, a manji dio u maju.

Najavio je da će poljoprivredni proizvođači početi da dobijaju i podsticaje iz sredstava namijenjenih za ovu godinu. "Opšta je ocjena da je pravilnik o podsticajima dobar, u granicama postojećih 60 miliona KM predviđenih za ovu godinu, a najveći prodori napravljeni su u stimulaciji proizvodnje pšenice i mlijeka i poljoprivrednici su zadovoljni", rekao je Mirjanić novinarima u Bijeljini.

Proizvođači upozorili na probleme u tovu junadi

Proizvođači su kao problem istaknuli postojanje prerasle tovne junadi, posebno na području Semberije i Posavine gdje i imaju najveći kapaciteti za tov junadi. Također su istakli probleme koji su doveli do ovakvog stanja kod njih: preveliki uvoz životinja za klanje od strane klaoničara, svježeg, rashlađenog i smrznutog mesa od strane prerađivača i mesnih prerađevina, prekid izvoza goveđeg mesa u Tursku, neujednačeni podsticaji u entitetima i Brčko Distriktu, a veliko opterećenje im je i plaćanje veterinarskih usluga. Klaoničari i prerađivači su naglasili da su životinje iz domaće proizvodnje dosta skuplje od uvoznih, a pogotovo svježeg, rashlađenog i smrznutog mesa.

Govoreći o problemu plasmana utovljene junadi, Mirjanić je istakao da se u stalnom kontaktu sa resornim ministarstvom na nivou BiH traže načini za prevazilaženje problema i da već postoje određeni pomaci. "Prije dvije godine imali smo prijavljeno 8.000 tovne junadi godišnje, a samo u ovoj godini ima ih 14.000, zbog čega pokušavamo brže reagovati na problem plasmana", dodao je Mirjanić. Takođe je ukazao na činjenicu da je ove godine u Republici Srpskoj Pravilnik donesen ranije nego proteklih godina, kao što je i regresirano dizel gorivo za proljetnu sjetvu ove godine ranije na pumpama. Mirjanić je rekao da je takozvani "plavi dizel" već danas dostupan poljoprivrednicima u Srpskoj po cijeni nižoj za 60 feninga po litru.

Potrebno je ujednačiti podsticaje u entitetima i Brčko Distriktu

Na kraju rasprave zaključeno je da je potrebno ujednačiti podsticaje u entitetima i Brčko Distriktu, da se podsticaji plaćaju direktno proizvođačima, a ne davaocima usluga, da se uvede zaštita domaće proizvodnje po međunarodnim sporazumima (SSP, CEFTA, EFTA), da se ne prihvati tradicionalna trgovina, da se djeluje zajednički na zaštiti domaće proizvodnje i da treba štititi domaću proizvodnju bescarinskim metodama.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberije" Savo Bakajlić izjavio je da je svaki dolazak ministra poljoprivrede u Semberiju urodio plodom, pa tako i ovaj, tokom kojeg su doneseni zaključci i postignut dogovor kojim se rješavaju zahtjevi poljoprivrednika. "Regresirano gorivo već je dostupno poljoprivrednim proizvođačima, kako je obećano, za podsticaje koji su nam najvažniji, jer je sjetva već u toku. Imamo čvrsto obećanje da će najvećim dijelom biti isplaćeni u aprilu i da će taj posao ubuduće biti efikasniji", rekao je Bakajlić. On je potvrdio da se rješava i problem otkupa tovnih junadi, vjerovatno interventnim otkupom, a potvrdio je i da su jučer domaći prerađivači otkupili u Semberiji 250 junadi, dok je za danas najavljen otkup još 200 bikova koji su prvobitno utovljeni za izvoz u Tursku, koji je obustavljen.

Foto:bigstockphotos.com;Thatsaphon Saengnarongrat


Tagovi

Stevo Mirjanić Ministarstvo poljoprivrede RS Podsticaji Uvoz junadi Prekid izvoza Tursko tržište Tovna junad Semberija Brčko Distrikt Plavi dizel Regresirano gorivo Slavko Bakajlić

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.