Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bruceloza
  • 16.06.2018. 16:30

Ministarstvo tvrdi da nema dovoljno vakcina za brucelozu, Ured za veterinarstvo da su naručene potrebne količine

Sve ovce i koze u dobi od tri do šest mjeseci moraju se vakcinisati protiv bruceloze. Obavezno je i vakcinisanje i starijih kategorija ovaca i koza, koje se iz opravdanih razloga nisu vakcinisale u prethodnoj godini.

Foto: Pixabay/fsHH
  • 939
  • 47
  • 0

Nedostatak vakcina predstavlja jedan od osnovnih razloga povećanja broja oboljelih životinja u Federaciji BiH od bruceloze, izjavili su u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. U Uredu za veterinarstvo BiH koje je zaduženo za nabavku vakcina su rekli da su nabavljene potrebne količine, piše Faktor.ba.  

U prvih pet mjeseci prijavljena su 542 pozitivna slučaja bruceloze ovaca i koza i deset pozitivnih slučajeva bruceloze goveda. Bolesne životinje se ne smiju liječiti već neškodljivo ukloniti.

Potrebe veterinarskih stanica za vakcinom znatno veće od osiguranih doza

"Ministarstvo je već u više navrata upozoravalo Ured za veterinarstvo BiH na nedovoljne količine vakcina protiv bruceloze malih preživača, svjesni činjenice da djelomičnom vakcinacijom nije moguće suzbiti širenje bruceloze na području Federacije BiH. U Informaciji o epizootiološkoj situaciji sa brucelozom goveda, ovaca i koza u FBiH, koju je Vlada Federacije BiH usvojila na 146. sjednici u Sarajevu također je istaknuto da su potrebe veterinarskih stanica za vakcinom protiv bruceloze znatno veće od osiguranih doza, što onemogućava vakcinaciju svih mladih ovaca i koza, a to u konačnici predstavlja rizik za pojavu i širenje ove bolesti", rekli su za Faktor.ba u Ministarstvu.

U Uredu za veterinarstvo tvrde da je dovoljno vakcina

Na pitanje zašto nisu nabavljene potrebne količine vakcina protiv bruceloze i kada će, u Uredu za veterinarstvo BiH su rekli da su potrebne količine nabavljene!?

"Potrebna količina vakcina, u skladu s iskazanim potrebama nadležnih tijela entiteta za 2018. godinu je nabavljena", tvrde.  

Na osnovu izvještaja Federalnog agromediteranskog zavoda koji, pored ostalog, funkcionira i kao regionalni ured za unos podataka, na nivou svake godine se obilježi oko 200.000 novorođenih životinja (janjadi i jaradi). Prema tabeli koju su predočili iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva može se vidjeti da je 2011. i 2012. godine bilo osigurano po 99.000 doza. Zatim, 2013. godine 97.000, a 2014. godine 81.000 doza. Godine 2015. je nabavljeno 119.000 doza vakcina, 2016. godine 99.700, a prošle godine 149.000 doza vakcina protiv bruceloze. Iz ovih podataka se može vidjeti da je to tek 50 posto od stvarnih potreba.

Obavezno vakcinisanje i starijih ovaca i koza 

"Na osnovu Uputstva o organiziranju provođenja vakcinacije protiv bruceloze malih preživača u 2018. godini koji je donio Ured za veterinarstvo BiH, sve ovce i koze u dobi od tri do šest mjeseci moraju se vakcinisati protiv bruceloze OCUREV Rev1 cjepivom pripremljenom za konjuktivalnu aplikaciju (jedna kap u oko). Osim toga, pod posebnim uslovima, obavezno je i vakcinisanje i starijih kategorija ovaca i koza, koje se iz opravdanih razloga nisu vakcinisale u prethodnoj godini. Vakcina se smije aplicirati isključivo zdravim životinjama, te isto nema efekta ako se daje seropozitivnim životinjama. Liječenje seropozitivnih životinja u skladu sa propisima Bosne i Hercegovine kao i Evropske unije nije dozvoljeno, te se one moraju neškodljivo ukloniti", objasnili su u Ministarstvu.
 


Tagovi

Bruceloza Vakcina Ured za veterinarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.