Pretraga tekstova
Na savremenoj farmi ne koristi sijeno u ishrani krava, a postiže visoku mliječnost i kvalitet mlijeka
U rodni Jenjić, pored Orašja, vratio se inženjer Mato Janjić, dok su njegovi roditelji ostali u Austriji, izvještava Posavina. Djetinjstvo i školovanje je proveo u ovoj zemlji, i dospio do mjesta direktora u kompaniji Genetic Austria.
Prošle godine se vratio, jer želi znanje prenijeti rodnom kraju. Oduvijek se želio baviti govedarstvom, a vidio je mnogo više mogućnosti za razvoj mljekarske proizvodnje upravo ovdje nego u Europskoj uniji.
"Na farmi sada trenutačno imam 52 krave, što uključuje junice i telad, od kojih su 34 krave na muži. Roditelji su u početku negodovali, no sada su se već pomirili s mojom odlukom", kaže Mato.
Savremena farma se odlikuje inovativnim sistemom hranjenja kojeg je sam sastavio na osnovu poznavanja genetike. Zbog toga krave dnevno daju i do 1.000 l mlijeka. Specifičnost je što u ishrani grla ne koristi sijeno, što rezultira veoma kvalitetnim mlijekom.
Prosjek mliječnosti po životinji je 30 l, a neke daju i do 60 l. Ovaj stručnjak objašnjava da krave žele konstantnu ishranu i ne žele promjene. Problem kod sijena je taj što farmeri na raspolaganju imaju različite kvalitete.
"Kod mene se obrok bazira na 30 kg kukuruzne silaže, 10,3 kg koncentrata, 1,30 slame plus premiks, kvasac, kiselina, to je još dodatno pola kilograma."
Otkrio je da ima jednog pomoćnika, a mještani priskoče u pomoć kada je to potrebno. Za sada je zadovoljan i planira poslije šest ili sedam godina proširiti farmu na dvostruko veći kapacitet, na 120 krava.
Tagovi
Mato Janjić Posavina Farma goveda Ishrana krava Povratak
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Čobani sa stadom 'pobjegli' u niže krajeve. G. Smrtići, Prnjavor