Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 08.05.2020. 18:20

Maske za goveda smanjiti će emisiju metana i do 60%, jesu li isplative?

Procjenjuje se da 15% globalnih emisija štetnih plinova uzrokuje stočarstvo, a iz tog je razloga startup kompanija Zelp osmislila maske koje smanjuju emisiju metana i do 60%.

Foto: Facebook/ZELP: Zero Emission Livestock Project
  • 221
  • 18
  • 0

Poljoprivreda, uključujući stočarstvo, smatra se jednom od industrija koja najviše zagađuje okoliš i tako utiče na klimatske promjene. To nije dobra vijest za stočare koji se bave govedarstvom i mljekarstvom jer potrošači sve više postaju svjesni štetnosti takve proizvodnje i prestaju konzumirati ovu hranu ili je jedu u manjim količinama.

Maske metan pretvaraju u ugljični dioksid, a imaju ugrađen i GPS

Metan je staklenički plin koji je oko 30 puta jači od ugljičnog dioksida. Na planeti je trenutno oko 1,5 milijardi krava, UN procjenjuje da 15% globalnih emisija uzrokuje stočarstvo, a značajan dio odlazi na govedarstvo. Iz tog je razloga kompanija Zelp iz Velike Britanije osmislila uređaj za krave koji bi mogao smanjiti emisiju ovog plina i do 60%.

Čeka nas veća cijena mesa - mjera borbe protiv zagađenja okoliša?

Poznato je da krave najviše metana ispuštaju kroz nos i stoga je ova startup firma osmislila masku koja to sprječava. Izrađena je od plastike koja se savija i slična je gumi. Težina joj je svega 100 grama. Pričvršćuje se na standardni remen i stavlja tik iznad nosnica goveda.

Skup ventilatora koje pokreću solarne baterije, apsorbuje metan. Komora unutar maske je nalik onoj u automobilima, dakle, jednom kada je filter zasićen, taj se plin pretvara u ugljični dioksid. U njih je ubačen i GPS pomoću koje bi farmeri mogli pratiti svoju stoku.

Trebati će uvjeriti stočare da investiraju u ovakav proizvod

Iz kompanije poručuju da će ovaj proizvod bit komercijalno dostupan sljedeće godine, a Michael Van Amburgh, profesor animalnih nauka za economictimes je izjavio kako su potrebne recenzirane studije koje potvrđuju njezinu učinkovitost.

"Poželjno je sve što bi moglo značajno smanjiti emisiju metana. O tome razmišljaju i trgovci i farmeri, a to je budućnost i ono s čime ćemo se morati baviti", rekao je Jude Capper, savjetnik za održivost stočarstva u Harwellu.

Ova firma prikupila je 1,2 miliona dolara i počela se pripremati za certifikaciju svog proizvoda, a nakon što dobiju odobrenje, morat će uvjeriti stočare da kupe njihov proizvod. Biti će to velik izazov jer se farmeri ne nalaze u najboljoj ekonomskoj situaciji i samo će rijetki to moći priuštiti.

Kupci spremni platiti više za klimatski održive proizvode?

Početna godišnja pretplata iznosi 45 USD, što je oko 81.63 KM po kravi, a pristup podacima za praćenje stoke putem GPS-a plaćati će se naknadno.

"Proizvođači mliječnih proizvoda i goveda imaju vrlo male marže, tako da bi svako ulaganje bez vraćanja uloženog za njih bilo pogubno", kaže Van Amburgh.

Vlasnik poduzeća Francesco Norris ističe kako će farmeri taj trošak moć nadoknaditi jer će njihovi proizvodi odgovarati klimatskim zahtjevima na temelju čega će dobiti certifikat. Iz firme kažu da su napravili i vlastita istraživanja u SAD-u i Velikoj Britaniji, a pokazuju da su kupci spremni platiti više za govedinu koja proizvede niže emisije metana.

"Problem se neće riješiti bez radikalnih poteza. Neki će se potrošači odlučiti za vegetarijanstvo, a neki će jesti manje govedine. Želimo osigurati ljudima mogućnost da pri kupovini mesa i mliječnih proizvoda izaberu one proizvode s manje štetnim uticajem za klimu", zaključuje Norris.


Tagovi

Maska za krave Klimatske promjene Metan Staklenički plinovi Održiva proizvodnja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić