Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 30.10.2017. 15:00

Manje goveda u štalama nego na papiru

Agencija za obilježavanje životinja BiH na terenu utvrdila odstupanja između stvarnog broja goveda na terenu i podataka u bazi. Istovremeno je testirana mobilna aplikacija, u pripremi da se ista stavi na raspolaganje široj javnosti.

Foto: Bigstockphoto/Goodluz
  • 2.220
  • 208
  • 0

Osoblje Agencije za obilježavanje životinja BiH posjetilo je tri farme za proizvodnju mlijeka u općini Sanski Most i našlo značajna odstupanja između stvarnog broja goveda na terenu i podataka u bazi. Ove aktivnosti realizovane su uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta i u koordinaciji sa Savezom lokalnih udruženja poljoprivrednika SLUP.

Na jednoj od posjećenih farmi kontrola je pokazala da je stvarni broj životinja 46, dok je u bazi bilo evidentirano njih 90. Suvišna grla su obrisana iz baze bez troška za farmera, te situacija sada odgovara stvarnom stanju. Posjećene su još dvije farme na kojima su također utvrđeni viškovi u bazi u odnosu na stvarno stanje, što je u okviru realizovanih aktivnosti ispravljeno.

Aplikacija će farmerima uštediti do 600 KM

Istovremeno je testirana mobilna aplikacija, u pripremi da se ista stavi na raspolaganje široj javnosti. Proizvođači mlijeka i veterinari iz Sanskog Mosta upoznati su sa novim informacionim sistemom i mobilnom aplikacijom koju je razvila Agencija. Neke procjene sa terena govore da bi korištenjem ove aplikacije farmer sa 30 krava godišnje mogao uštediti do 600 KM.

"Ovo je odlično rješenje, kako za vladu tako i za privatni sektor. Postoje problemi da se utvrdi broj životinja u BiH, ali se ovo očito može riješiti za kratko vrijeme, koristeći ovu aplikaciju", istakao je Husein Selimović, predsjednik udruženja SLUP Sanski Most.

Fikret Seferović, lokalni proizvođač sa 22 krave na farmi i 27 u bazi podataka dodao je: "Prije par godina u našim štalama smo imali krave bez ikakve identifikacije. Situacija je sada bolja, ali ne idealna, a ova vrsta evidencije omogućiti će farmerima da bolje nadgledaju rad farme, te će poboljšati i rad sa veterinarskim službama."

Funkcionalan sistem obilježavanja životinja će omogućiti sljedivost proizvoda i doprinijeti sistemu sigurnosti hrane. U isto vrijeme, takav sistem će omogućiti vlastima da brže reaguju u slučaju kriznih situacija kao što je pojava bolesti, ili u realizaciji preventivnih programa vakcinacije.

Foto: Bigstockphoto/Goodluz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.