Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 10.09.2018. 12:30

Manje farmi, više mlijeka - posljedica ukrupnjavanja proizvodnje i trend EU

To je posljedica ukrupnjavanja proizvodnje i trend EU. Mislim da nije dobro da gubimo male proizvođače, jer dok ima malih proizvođača, ima i velikih, ističe Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS.

Foto: Wikimedia Commons/M. Rehemtulla
  • 712
  • 40
  • 0

Broj proizvođača mlijeka u RS se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, u posljednjih pet godina znatno smanjio. Istovremeno, količina proizvedenog mlijeka se povećala, a to govori o ukrupnjavanju proizvodnje u ovom sektoru, ali i o gašenju malih proizvođača.

Vera Miladinović, bivši proizvođač mlijeka iz Crkvine, kod Šamca, deset godina bavila se mljekarstvom i svjedoči o brojnim problemima sa kojima se susretala, a zbog čega se na kraju i prestala baviti ovim poslom, pišu Nezavisne

"Mogućnost za opstanak malih proizvođača mlijeka je nikakva i mislim da će male proizvodnje uskoro u potpunosti nestati. Ja sam se deset godina bavila proizvodnjom, imala sam 25 muznih krava, ali sam morala ugasiti proizvodnju zbog nedostatka obradivog zemljišta za proširenje", kazala je ona.

U tri godine gotovo 3.000 mljekara manje

Prema podacima resornog ministarstva, u 2013. godini u RS su bila 7.282 proizvođača mlijeka, dok u 2018. godini mlijeko proizvodi tek njih 4.450. Prema istim tim podacima, količina proizvedenog mlijeka je u 2013. godini iznosila oko 101 milion litara, dok je u 2017. godini iznosila 111 miliona litara.

Kako stoji u spomenutim podacima, u prvom polugodištu 2017. godine proizvedeno je oko 55 miliona litara mlijeka, dok je u prvih šest mjeseci ove godine proizvedeno oko četiri miliona litara više.

Usorac: Nije dobro da gubimo male proizvođače

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS, kazao je da je prije desetak godina u RS bilo 17.000 proizvođača mlijeka, a da ih danas postoji tek jedna trećina od tog broja.

"To je posljedica ukrupnjavanja proizvodnje i trend EU. Mislim da nije dobro da gubimo male proizvođače, jer dok ima malih proizvođača, ima i velikih", ističe Usorac dodavši da je drugi problem demografija u BiH i RS, te migracije stanovništva iz sela u gradove.

U mljekarstvu svaki proizvođač dobije poticaje

Naveo je da je mljekarstvo jedina proizvodnja u kojoj svaki proizvođač ima podsticaje, što, kako ističe, nije slučaj u drugim sektorima. "U svim drugim proizvodnjama to je limitirano, ukoliko nemate neku ozbiljnu proizvodnju", kaže Usorac.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da je najbitnije da se povećava količina otkupljenog mlijeka, odnosno sama proizvodnja.

"Broj proizvođača je djelomično smanjen zbog ukrupnjavanja farmi, a jedan dio proizvođača je prešao sa proizvodnje mlijeka na proizvodnju mesa, odnosno na sistem uzgoja krava-tele, koji takođe značajno podstičemo u agrarnom budžetu", kazali su za "Nezavisne" u Ministarstvu zaključivši da se proizvođači u RS strukturiraju u skladu sa trendovima koji vladaju i u Evropi, odnosno svijetu, gdje dolazi do ukrupnjavanja farmi.

"Kao posljedica odnosa RS prema mljekarskom sektoru, stigle su i dozvole za izvoz mlijeka u EU, iako se radi o osjetljivom proizvodu", navode u Ministarstvu i zaključuju da je ovo još jedna potvrda upornog i kontinuiranog rada ovog ministarstva. Kazali su da je podsticaj po litru mlijeka u RS iznosi 0,30 KM.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka EU trend Vladimir Usorac Mljekarstvo Mali proizvođači


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.