Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo kao tradicionalna djelatnost
  • 29.03.2017. 08:00

Magistar vjeran tradiciji vlašićkog stočarstva

Bihaćko naselje Donja Gata se sasvim opravdano može smatrati centrom savremene ovčarske proizvodnje USK. Za to je u dobroj mjeri zaslužan i 31-godišnji Albin Selman.

Foto: arhiva Albina Selmana
  • 3.602
  • 456
  • 0

Albin Selman je magistar animalne proizvodnje koji znanje stečeno na biotehničkom fakultetu i Bihaću svakodnevno primjenjuje na svojoj vlastitoj farmi. Rezultati koje postiže pokazuju da ovakav pristup svakodnevnom poslu vodi ka uspjehu.

Bihaćko naselje Donja Gata se sasvim opravdano može smatrati centrom savremene ovčarske proizvodnje USK. Za to je u dobroj mjeri zaslužan i 31-godišnji Albin Selman. Za njegovu porodicu koja je u ove krajeve doselila iz vlašićkog sela Babanovac, ovčarstvo je generacijama predstavljalo osnovno zanimanje. Iako je Albin nakon školovanja imao neke sasvim druge planove, po okončanju fakulteta i pripravničkog staža ipak se odlučio vratiti korjenima.

Bio je zaposlen u jednoj privatnoj firmi gdje poslodavac nije mogao prepoznati kvalitet i vrijednost ovog mladog čovjeka. S obzirom da je stočarstvo tradicionalna djelatnost porodice Selman, Albin se odlučio vratiti tradiciji.

Iako je posao mukotrpan i težak, danas je važno pokrenuti vlastiti posao.

Sa znanjem koje je stekao na fakultetu nastojat će, ukoliko ne dođe do zaposlenja u struci, da naslijedi svoje roditelje, koji su mu iznimna potpora u svemu što radi. Svog posla se ne stidi. Iako su mu roditelji najveća potpora, kako kaže, velika zasluga pripada i ovcama. Jer da nije bogatog stada bilo bi teško financirati studij, obzirom da su mu roditelji nezaposleni.

Danas posjeduju oko 630 ovaca

U prethodne dvije decenije im nije bilo lahko, jer su ovaj posao započeli od apsolutne nule. Kada su 1999. godine došli na područje Bihaća imali su svega oko 30-ak ovaca. Danas je taj broj znatno povećan i iznosi skupa sa janjcima oko 630 ovaca. Pored ovaca tu je i znatan broj tovnih junadi, njih 28.

"Najzadovoljniji sam plasmanom sira, jer je cijena konstantno ista već 15 godina", kaže Selman.

Tradicionalni pristup je najkvalitetniji

Kako ističe, ishrana životinja je zaista skupa jer kao poljoprivredni proizvođači nemaju državu koja stoji iza njih. Svi nameću nekakvu obavezu prema njima pa htjeli ili ne moraju plaćati i izmirivati obaveze. Iako za razliku od svojih vlašićkih kolega oskudijeva sa pašnjačkom površinom, ipak je ostao vjeran tradiciji. To potvrđuje kvalitet njegovih proizvoda po kome je dobro poznat. Ističe kako je tradicionalni uzgoj najbolji i daleko kvalitetniji od štalskog uzgoja.

Otkup im je siguran

Kako kaže, imaju siguran otkup već dugi niz godina, ali svu pašu koju koriste plaćaju skupo. U vlasništvu poljoprivrednog gazdinstva Selman ima oko 150 duluma privatne zemlje i oko 500 duluma državne, kojoj moraju redovno plaćati na ugovor od 10 godina.

Registracija poljoprivrednog obrta i modernizacija opreme za proizvodnju sira bi trebali biti naredni poslovni potezi ovog magistra animalne proizvodnje. Takođe namjerava provođenjem selekcijskih mjera poboljšati pasminski sastav, otpornost i mesnatost ovaca, jer već uviđa da štalski sistem uzgoja zahtjeva određena odstupanja od tradicionalnog pristupa ovčarstvu, koji još uvijek dominira u BiH.

Foto: arhiva Albina Selmana


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Tradicionalno Stočarstvo Vlašićki sir Bihać Ovčarstvo


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".