Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Magarci
  • 27.01.2021. 12:30

Magareće mlijeko - kako se konzumira i koja je prava cijena?

Magareće mlijeko je najzdravije kada se koristi u svježem stanju jer kada se prokuha - u velikoj mjeri izgubi svoja karakteristična ljekovita svojstva.

Foto: Dubravko Bilinović
  • 5.022
  • 209
  • 0

Nadomak Subotice, u susjednoj Srbiji, postoji nesvakidašnja farma na kojoj Blaško Šimoković uzgaja magarce. Ovakvih farmi je tek nekolicina i za njih su čuli uglavnom oni koje su zdravstveni problemi natjerali potražiti alternativu u liječenju kože i respiratornog sistema, prenijela je ranije Hrvatska riječ.

Šimokovićev put u formiranju farme nije bio vođen željom za profitom. Nakon što je u porodici imao zdravstvenih tegoba, odlučio se probati magareće mlijeko. U početku su ga kupovali i po njega odlazili u susjedni grad, ali je ubrzo shvatio da bi mogao i sam postati proizvođač. Motiva mu nije nedostajalo i pored toga što nije imao iskustva niti pristup informacijama kako najbolje započeti ovaj specifični uzgoj.

Traže redovno održavanje kopita

 Krenuo je sa kupovinom jedne magarice i njenog puleta, misleći da će mu biti dovoljno svega nekoliko grla. U međuvremenu je izgradio prisan odnos s ovim plemenitim životinjama i njihov broj se očekivano popeo na 20.

Prvo je kupio magaricu i pule, a onda popeo brojku na 20

"Oni u prosjeku žive do 40 godina, ali je potrebno čekati godinu do 13 mjeseci da se magarica opuli. Potrebno je bar dva puta godišnje rezati kopita jer ovi moji ne hodaju po kamenu već po pijesku pa im se zbog toga kopita ne troše i treba paziti da ne izrastu zato što od njih dolazi zdravlje", kaže ovaj stočar i dodaje da je do sada plaćao za tu uslugu, ali su njegov sin i on odlučili da će to ubuduće raditi sami.

Iako se ovim poslom intenzivno bavi već duži niz godina, ne ponestaje mu ideja kako imanje učiniti efikasnijim i boljim za zdrav i pravilan uzgoj magaraca.

Zaštititi ih zimi od promaje

Zanimljivo je i to da oni ne oboljevaju kao ostale domaće životinje. Ipak, postoje paraziti koje lako dobijaju jer su skloni raznovrsnoj biljnoj ishrani na otvorenom. Prvi pokazatelji njihovog prisustva u organizmu jest gubitak tjelesne težine i potrebno je hitno reagovati odgovarajućom terapijom kako bi se od istih očistili. Posebno biti oprezan tokom zimskih perioda jer teže podnose zimu i za vrijeme hladnijih dana kada je temperatura ispod nule, skloniti ih u štale gdje nema promaje.

Zimi ih držati u zaklonjenoj štali

U suprotnom, mogu se smrznuti i uginuti što se na nekim farmama i dešavalo. Koliko su počeci sa njihovim uzgojem bili izazovni, govori i činjenica da jednomjesečno pule jede majčin izmet kako bi se njegov digestivni sistem što prije navikao na čvrstu hranu. Naravno, ovakav način prilagodbe je rizičan za mladunče upravo zbog spomenutih parazita koji se na taj način lako prenose.

Najzdravije kad se pije neprokuhano

Jedna od najprisutnijih informacija o magarećem mlijeku jesu njegove cijene, kao i proizvoda koji se dobijaju preradom. Šimoković smatra kako su mnogi od tih navoda preuveličani ili neistiniti.

"Cijena od 1.000 eura za kilogram sira je obična prevara. Pravio sam ga od magarećeg mlijeka i ako računamo da je litar 50 eura, cijena kilograma sira bila bi maksimalno 250 eura, što je daleko ispod datih izjava. Uostalom, da bi se on napravio, nužno je dodati bar 30 odsto kozijeg ili kravljeg mlijeka koje je nesumnjivo jeftinije i time još dodatno smanjuje cijenu koštanja".

Mali farmer - od magarećeg mlijeka do kozmetike

Važno je istaći da je najzdravije kada se koristi u svježem stanju jer kada ga prokuhamo - u velikoj mjeri izgubi svoja karakteristična ljekovita svojstva. Neprokuhano magareće mlijeko može da stoji na hladnom i do 15 dana i sigurno se neće pokvariti.

"Litar mlijeka je 41 KM i ja ga često prodajem u manjim količinama upravo zbog cijene. Nakon što sam vidio unuku kako se muči sa kašljanjem nisam mogao da naplaćujem više onima koji ga uzimaju za svoju djecu", kaže Šimoković.

Od viška i sapuni

Kada ima viška mlijeka, pravi sapune za koje tvrdi da blagotvorno djeluju na kožu i njena oštećenja, zbog velike koncentracije vitamina C. Njihovo dejstvo sam potvrđuje jer otkako pravi sapune, samo njih i koristi. Sa plasmanom nije imao problema jer se sve rasprodalo.


Tagovi

Magareće mlijeko Magareći sir Uzgoj magaraca Pule Sapuni od magarećeg mlijeka


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]