Porodica Džindo prvu magaricu je kupila kako bi izlječili sina. Danas imaju farmu od 17 magaraca, a litru mlijeka prodaju za 100 KM.
Porodica Alena i Melihe Džindo iz Vlasenice, gradića u istočnoj Bosni, već tri godine imaju pravu malu farmu u blizini kuće, na kojoj se često okupljaju komšije i drugovi njihove četvero djece uživajući u druženju sa životinjama. Pored kobile, ponija, krava i jarića najveću pažnju svih plijene 17 umiljatih magaraca.
Lala, Đura, Zvonara, samo su neka od imena ovih plemenitih životinja o kojima pored Alena i Melihe, poslije škole brinu i Hamza, Amina i Emina, te sin Tarik kada dođe iz Sarajeva gdje trenutno pohađa srednju školu, piše visitbih.
"Najviše volim Lalu, jer ona uvijek ide za mnom i mene najviše voli. Čim dođem iz škole, brzo ručam i idem na polje, izvedem magarce i čuvam ih. Često mi dođe drug i bude sa mnom", priča osnovac Hamza.
Obitelj Džindo gaji posebnu ljubav prema magarcima, odnosno magaricama, a razlog tome je da se Tarik, koji je nekoliko mjeseci bio bolestan, izliječio upravo uz pomoć ovih životinja.
"Tarik je prije tri godine odjednom počeo da kašlje. Kašljao je 24 sata dnevno tri mjeseca. Bio je u bolnici, ništa mu nije pomagalo, čak su mu davali navečer injekciju da odspava tri-četiri sata jer drugačije od kašlja nije mogao. Davali su mu razne terapije, lijekove, stalno su ih mijenjali i ništa nije pomagalo, a onda mi je doktorica rekla da pokušam s magarećim mlijekom", priča Alen Džindo.
Alen je na početku bio skeptičan, ali je želio pokušati. Tražio je magareće mlijeko po cijeloj BiH, ali nigdje nije mogao pronaći svježe mlijeko. Tada je odlučio kupiti magaricu.
Samo nakon nekoliko dana pijenja magarećeg mlijeka njegov se sin uspio izliječiti.
"To je bilo nevjerovatno. Odmah mu je bilo bolje. Mislili smo da prodamo magaricu, ali kada smo vidjeli koliko nam komšija traži mlijeko kada su čuli za Tarikov slučaj, odlučili smo da je ostavimo. Ni o kakvom biznisu tada nismo razmišljali, čak nam je bilo smiješno što smo nabavili magaricu, ali evo sada od toga živimo", kaže Alen.
Meliha kaže da oko magaraca i ostalih životinja ima jako puno posla, ali da svi uživaju u njemu.
"Dan nam počne u 6 ujutro, a završi navečer. Samo sat treba da se sve očisti, a onda dok svakome ponaosob date vode, hrane, izvedete ih van... Treba puno raditi, ali svi u tome uživamo. Lakše je raditi sa životinjama nego s ljudima. Makli smo i djecu sa ulice, od kompjutera", priča Meliha.
Supružnici Džindo pojašnjavaju da je magareće mlijeko, nakon mlijeka od kamile, najzdravije te da je zbog toga u cijelom svijetu mnogo traženo.
"Po sastavu je najsličnije majčinom mlijeku i puno je vitamina. Može liječiti "sve osim smrti", a najučinkovitije je kod liječenja astme, bronhitisa, kašlja, ublažavanja alergija, dermatitisa. Odlično je i za lijep ten", pričaju Alen i Meliha dodajući da je ovo mlijeko bez ukusa, ali i mnogo slađe od kravljeg zbog čega ga djeca posebno vole.
Da zaista liječi mnoge bolesti i jača imunitet, svakodnevno tvrde mušterije kojih je sve više.
"Svakome kome smo dali mlijeko vratio se po još. Koliko god proizvedemo, toliko i prodamo. Magarice ne daju puno mlijeka. Laktacija traje 5-6 mjeseci u godini, zavisi sve od jedinke. Na godišnjem nivou to je otprilike 12 litara mlijeka od jedne magarice. Upravo zbog toga što magarice ne daju puno mlijeka i što je jako zdravo, ono je i poprilično skupo. Litar mlijeka košta 100 KM", ističu.
Zbog toga ga mnogi ne mogu priuštiti, a onima kojima je za liječenje određenih bolesti prijeko potrebno Alen i Meliha poklone nekoliko doza.
"Mi puno toga podijelimo. Dođu ljudi, traže lijek, a nemaju para. Svima im damo mlijeko, jer znamo kako je nama bilo kada nam je sin bio bolestan", kažu supružnici.
Pojašnjavaju da je ovo mlijeko pored zdravih svojstava, specifično i zbog toga što se ne kuha, već se pije svježe ili se zamrzava.
"Na ovim temperaturama može izdržati samo sat vremena, inače se mora zalediti. Nakon što se odledi može stajati samo deset minuta, jer se brzo pokvari. Neki navodno prave sireve, sapune, kozmetičke preparate od magarećeg mlijeka, ali to ne može jer je za sve to potrebna termička obrada, a na 35 stepeni mlijeko se kvari i gubi svoje ljekovito svojstvo", pričaju Alen i Meliha Džindo.
Uskoro se nadaju da će proširiti svoju farmu i još više razviti mali porodični biznis, koji zahvaljujući ljekovitosti mlijeka kojeg prodaju, pomaže mnogima.
Foto: Pixabay/webandi Facebook/Alen Džindo
Tagovi
Autorica