Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjenaža
  • 24.02.2019. 10:30

Kvalitetna sjenaža: Korisne osobine i način pripreme

Sjenaža se može pripremiti od vlatastih trava, leguminoza ili travno-leguminoznih smjesa. Stručnjaci napominju da je dobru sjenažu mnogo lakše spremiti nego kvalitetno sijeno, naročito u vrijeme obilnih kiša i kada je nemoguće osušiti legumnoze i trave kako bismo dobili kvalitetno krmivo.

Foto: Pixabay / InsaPictures
  • 2.055
  • 52
  • 0

Prema riječima savjetodavke za oblast stočarstva Verice Lazarević, sjenaža je izuzetno kvalitetno kabasto hranivo. Ona dodaje da je to relativno nov način konzerviranja hrane kod nas. Prema sadržaju vlage, sjenaža se nalazi između silaže i sijena. S obzirom na to da se spremanje sjenaže sastoji u košenju i provenjavanju mase, s tom da provenjavanje, ukoliko je vrijeme lijepo traje nekoliko sati. Tako većina hranjivih sastojaka ostaje sačuvana.

Preživari rado jedu sjenažu

Lazarevićeva ističe da preživari rado jedu ovo hranivo. Ono se može pripremiti od vlatastih trava, leguminoza ili travno-leguminoznih smjesa. Stručnjaci napominju da je dobru sjenažu mnogo lakše spremiti nego kvalitetno sijeno, naročito u vrijeme obilnih kiša i kada je nemoguće osušiti legumnoze i trave kako bismo dobili kvalitetno krmivo.

Кošenje je najbolje obaviti prijepodne

Кod spremanja sjenaže veoma je važno ugrabiti momenat da se sa mehanizacijom može ući u parcelu, zatim da pokošena masa provene svega nekoliko sati i već se može sjenažirati, dok je za pripremu sijena proces znatno duži. Pri nepovoljnim uslovima potrebna su praktično 2 suva dana. Кošenje je najbolje obaviti u prijepodnevnim časovima, odmah nakon skidanja rose, s tim da ni popodnevno košenje nije loše. Popodne ili sutradan otkos treba prevrnuti i sačekati nekoliko sati da provene sa druge strane. Tada treba početi sjenažiranje.

Masa se može sjenažirati ili sakupljati i uvijati u rol bale i umotavati u PVC foliju. Poželjno bi bilo da se u masu doda do 50 kilograma kukuruzne prekrupe radi bolje fermentacije. Zelena masa se kosi na visini od 6-8 cm, nikako niže od toga.

Ne čekati da trava proklasa

Verica Lazarević naglašava da ako i ove godine bude kišno i vlažno proljeće, onda ne treba čekati da trava proklasa, već je treba kositi u prvom otkosu sa 25-40 cm visine. Tako će se stvoriti mogućnost da do ljeta imate tri otkosa sa iste livade. Prednosti ranog spremanja sjenaže su u tome što ona ne zavisi toliko od vremena kao kad spremamo sijeno. Dobija se mogućnost prihrane i bržeg rasta drugog otkosa. Stvara se mogućnost drugog ranijeg otkosa i dobija se vrlo kvalitetno hranjivo. Optimalna dužina odrezaka za pripremu sjenaže je 0,7-15 centimetara.

Nisu neophodni skupi specijalni objekti

Кvalitetna sjenaža može se pripremiti i u horizontalnim silo objektima, bez ulaganja u specijalne i skupe građevine vertikalnog tipa. Najmanja širina treba da je 3 metra da bi se omogućilo nesmetano gaženje traktorima po cijeloj površini. Prohodnost silo objekta sa obje strane, kao i minimalna dužina od 10 metara, omogućava lakše i brže kretanje traktorima koji gaze sjenažu. Punjenje objekta treba obavljati postepeno, u slojevima debljine 20-30 cm, dok pokrivanje treba uraditi kao i za silažu.


Tagovi

Senaža Priprema Stočarstvo Verica Lazarević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.