Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroklima
  • 31.03.2018. 13:00

Kvalitet zraka u štalama od velike važnosti za krave

U štalama se vrlo brzo mijenja sastav zraka, s obzirom na to da se disanjem smanjuje kisik, povećava se ugljični dioksid, a takođe se povećava i vlažnost.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 1.465
  • 119
  • 0

Da li ćete biti uspješni u govedarstvu, zavisi koje rase držite, kako ih hranite, ali i kakva je mikroklima u objektu. To se prvenstveno odnosi na temperaturu i zrak.

Poznato je da krave odlično podnose veliki raspon temperatura. Prvenstveno dobro podnose niže temperature - do pet, pa čak i 10 stupnjeva ispod nule. Tada je važno da imaju dobro, toplo i suho ležište, sa dosta prostirke. Malo teže podnose visoke temperature. Do 20 stupnjeva iznad nule ne primjećuju se promjene koje umanjuju proizvodnost, ali iznad toga im treba osigurati dobru hladovinu, a po mogućnosti i povremeno tuširanje.

U stajama mora biti 21% kisika

Savjetnica Verica Lazarević upozorava da se jedan drugi faktor klime u potpunosti zanemaruje - sastav ili kvalitet zraka: "Sastav zraka u štalama se uspoređuje sa sastavom zraka izvan njih. Treba nastojati da se u objektu, kao i u atmosferi, nalazi 21% kisika. Ako se to postigne, onda je mikroklima u štali po svom kvalitetu odlična".

Ne zatvarati otvore za ulaz i izlaz zraka

Dodaje da se u štalama vrlo brzo mijenja sastav zraka, s obzirom na to da se disanjem smanjuje kisik, povećava se ugljični dioksid, a takođe se povećava i vlažnost. To se najbolje zapaža tokom zime. Kada se temperatura spušta, zatvaraju se vrata i prozori kako bi se sačuvala toplina, a to je greška.

"Time se umanjuje ili sprječava razmjena zraka. Sa trošenjem kisika, krave sve teže dišu, naročito kad leže, jer pri dnu ima najmanje kisika u zraku. Tada su uznemirene, često legnu i kratko leže, što je najbolji znak da je sastav zraka nepovoljan. Iz tog razloga velika je greška zimi zatvarati otvore za ulaz i izlaz zraka. Time se čini veća greška nego da u stajama bude hladno, ali da krave imaju dovoljno zraka", upozorava Lazarevićeva.


Tagovi

Štala Temperatura Vlaga Zrak Kisik Krave Verica Lazarević


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.