Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 27.09.2021. 07:30

Krumpir u prahu kao jeftina alternativa u proizvodnji stočne hrane?

Znanstvenici su otkrili da se sušeni krumpir može koristiti kao jeftiniji izvor energije u stočnoj hrani i to u količini od 30 posto u koncentratima za hranidbu.

Foto: Depositphotos/zlikovec
  • 132
  • 27
  • 0

Znanstvenici s pakistanskog Sveučilišta za poljoprivredu u Faisalabadu (UAF) otkrili su da se sušeni krumpir u prahu može koristiti kao jeftiniji izvor energije u stočnoj hrani. Riječ je o količini od 30 posto u koncentratima za hranidbu preživača, a kako istraživanje pokazuje, bez ikakvih negativnih učinaka, piše potatopro.

Eksperiment je proveden kako bi se istražio hranidbeni potencijal otpada od ove vrste povrća u hranidbi bivola. Profesor Iqrar Ahmad Khan kazao je da u toj zemlji postoji jaz između ponude i potražnje stočne hrane, a kako bi se tamošnji stočari nosili s tim nedostatkom, potrebno je povećati njezinu dostupnost.

Koje su još alternative žitaricama?

Stoga su znanstvenici s ovog sveučilišta istražili korištenje nekonvencionalnih izvora ove vrste hrane. U to još spadaju pulpa šećerne repe, ali i citrusa, stelja u proizvodnji brojlera te kuhinjski otpad. Dokazano je da su bogati proteinima, energijom i mineralima te da se mogu koristiti u hranidbi preživača.

Pakistanska proizvodnja krumpira se kreće oko 4,6 milijuna tona, a neki gomolji nisu prikladni za prodaju jer su presitni. Upravo bi se oni mogli sušiti i prodavati na veliko za upotrebu u stočnoj hrani. Također, tijekom prerade odbaci se velik dio krumpira, pogotovo kora koja se također može iskoristiti.

Još jedan od autora studije, prof. dr. Qamar Bilal rekao je da je koncentrat sušenog krumpira ekonomičan izvor energije u usporedbi sa žitaricama te da zbog visoke cijene kukuruza na tržištu on predstavlja jeftiniju alternativu.


Tagovi

Stočna hrana Hranidba stoke Sušeni krumpir Koncentrati Otpad


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.