Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prase sa glavom slona
  • 26.08.2016. 10:00

Krmača oprasila prase sa glavom slona!

U blizini Gradiške mještani su ostali u šoku kad su vidjeli da je krmača oprasila prase sa glavom slona koje se borilo za hranu, hodalo no uginulo je za nekoliko sati.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
  • 817
  • 33
  • 0

U mjestu Laminci kod Gradiške krmača je oprasila prase sa glavom slona. Dogodilo se to u domaćinstvu Stevana Babića koji kaže kako je to prase živjelo nekoliko sati, hodalo i borilo se za hranu no na kraju je uginulo. Stevan mu je pokušao pomoći no kaže kako nije uspio budući da mu je smetala surla. Osim tog malog čuda, krmača je oprasila još 17 prasadi a preživjelo je tek desetoro, piše blic.rs.

"Izgled ovog praseta koje su moji ukućani nazvali slončetom me uplašio i začudio. Zato sam pozvao komšije da vide jer mi niko nije verovao, govorili su mi da lažem, izmišljam i fantaziram. Zato sam ga proneo kroz selo da svi vide i lično se u to uvere", priča Stevan, koji je u Lijvče polje doselio iz Okučana u Hrvatskoj, gde je uzgajao stotine svinja.

Kaže da u njegovim krdima nikada nije bilo mutacija kao što je ova a uzroke pripisuje upotrebi hemije u poljoprivredi, osiromašenom uranijumu korištenom tokom rata i klimatskim promenama. Stručnjaci za ovaj i slične slučajeve imaju odgovor.

Došlo je do poremećaja nukleotida

Momir Cvjetković, inženjer stočararstva koji je prvi došao na Stevanom poziv, smatra da se priroda poigrala sa ovim prasetom koje je nakon uginuća smešteno u zamrzivač, zbog stručnih nalaza.

"Ovdje se radi o genetskim mutacijama gde je došlo je do poremećaja nukleotida u DNK. To je indukovana mutacija nastala usled nesavršenog kopiranja genetskog koda", pojasnio je Cvjetković našoj redakciji, rekavši da je ovo jedinstven primjer u BiH, a pogotovo u Lijevče polju.

Zato će prase sa glavom koja uveliko podseća na slona biti prosleđeno u Veterinarski zavod Vaso Butozan u Banjaluci, kako bi se u potpunosti odgonetnulo o čemu se radi i šta je uzrok ovom poremećaju.

Izvor: M.P./blic.rs, Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija


Tagovi

Prase Glava slona Gradiška Surla