Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad vukova
  • 25.01.2023. 12:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Krave nadmudrile čopor vukova: Spašeno svih 150 grla na farmi "Podhum"

Riječ je o pasmini Salers, koja se ovdje uzgaja za rasplod, a muške jedinke za tov. Nije ovo njihov prvi susret s vukom.

Foto: Farma "Podhum"
  • 854
  • 160
  • 0

Čopor vukova je ostao bez plijena, kada je prije nekoliko dana upao na farmu "Podhum" u Livnu. Iako se stado razbježalo u naletu razjarene divljači, radnici su nakon višednevne potrage uspjeli vratiti svih 150 grla.

Naime, dio stada, uglavnom junica, je pobjegao, a potraga za posljednje dvije trajala je do jučer.

Porušene ograde, stada nigdje

A, nesreća nikada ne dolazi sama, pa iako krave nose GPS-ove, radnici su ih par dana ranije skinuli kako bi zamijenili baterije.

Riječ je o pasmini Salers, koju uzgajaju za rasplod

"U dva sela koja su oko tri kilometara zračne linije udaljena od nas, nekoliko dana prije napada snimljeno je odjednom sedam vukova. I onda jedno jutro smo došli na farmu, sve ograde su srušene, tragovi svugdje, stada nema, bikova nema", kaže Mate, radnik na ovoj farmi za Agroklub, napomenuvši da je dio ograđen drvenom ogradom, a dio električnim pastirom.

Nakon dva puna dana potrage uspjeli su vratiti većinu grla, no agonija nije prestala. Nedostajalo je još pet njih. Snijeg koji je pao tih dana omogućio je da se prate tragovi, slijedeći ih našli su prvo dvije, a onda još jednu junicu.

Šumskim putem od Grgurića do Ploče na svakih 50-ak metara postavili su sijeno pokušavajući tako navesti i posljednje dvije na put do farme.

Pretpostavljaju da su ih upravo tragovi sijena doveli na sigurno.

Bitka dobijena

Riječ je o pasmini Salers, koja se ovdje uzgaja za rasplod, a muške jedinke za tov. Nije ovo njihov prvi susret s vukom. No, generalno nisu pretrpjeli veće štete u odnosu na druge farme koje uzgajaju pasmine bez rogova, gdje vukovi godišnje na ovom području znaju pobiti 20-ak grla.

Ostaci goveda nakon napada vuka na drugim farmama u Kantonu 10

"Mi smo do sada imali dvije štete. U ovom ekstenzivnom uzgoju, krava kada se teli odvoji se od stada, vukovi imaju dobar njuh i osjete tu sukrvicu. Tako su nam pri teljenju pojeli dva teleta, prošle i prije četiri godine", kaže Mate.

Najveća farma pasmine salers u BiH - temelj za konkurentnu ekstenzivnu proizvodnju

Flota kvadova kojima su proteklih dana intenzivno tragali za junicama konačno je parkirana. Bitka je završena, poručuju iz farme "Podhum", uz zahvalu svima koji su pružili podršku i pomoć.

Upozoravamo na uznemirujuće fotografije u priloženoj galeriji. Riječ je o prizorima zabilježenim nakon napada vukova na drugim farmama u proteklih godinu dana u Kantonu 10.


Fotoprilog


Tagovi

Farma Podhum Junice Krave Bikovi Salers Napad vukova Mate Omazić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🍇🏀 Nego, šta košarkaš zna o lozi? Pa, rekli bismo mnogo! Barem kada je u pitanju naš #junaksela jer je uz nju rastao 🔻