• Glasanje krava
  • 02.01.2020. 12:00

Krave muču jedno kad su gladne i nesretne, a drugo kada su zadovoljne?

Istraživanje Sveučilišta u Sydneyu provedeno tokom pet mjeseci otkrilo je da ove životinje proizvode određene glasove ovisno o emocionalnim stanjima u kojimam se nalaze, a što otkriva njihovu osobnost.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 348
  • 39
  • 0

"Milka, da znaš kako mi je danas godio svjež zrak i sočna trava! Baš mi je bilo lijepo na ispaši!", rekla je Rumena svojoj prijateljici kada su se navečer vratile u štalu. Na kravljem bi to možda zvučalo ovako: "Muuuuu, mu mu. Muu.
Šalim se naravno jer, ne razumijem kravlji jezik. No, ima tko ga razumije. 
 
Istraživanje Sveučilišta u Sydneyu provedeno tokom pet mjeseci i objavljeno u časopisu Scientific Reports u decembru, otrkilo je da da ove životinje proizvode određene glasove ovisno o emocionalnim stanjima u kojimam se nalaze, a što otkriva njihovu osobnost. 

Krave komuniciraju sa ostatkom stada

Proučavajući stado holstein-frizijskih junica, Alexandra Green, sa sveučilišne Škole za život i znanost okoliša, utvrdila je da se krave određeno glasaju u različitim pozitivnim i negativnim situacijama te tako komuniciraju sa ostatkom stada. 

Studija je zabilježila 333 uzorka vokalizacije krava i katalogizirala ih pomoću programa akustičke analize uz pomoć kolega iz Francuske i Italije. Green je provela hiljade sati koristeći slušalice i veliki mikrofon kako bi zabilježila zvukove u stadu. 

U radu je zaključeno kako bi poljoprivrednici trebali integrirati znanje o pojedinim glasovima koje kojima se glasaju njihove krave u svoje svakodnevne prakse. 

Primjerice, krave su svojim glasanjem iskazivale pozitivnu emociju kada su bile na toplome i u očekivanju hrane, a negativnu kada im je hrana uskraćivana i kada su fizički bile odvojene od ostatka stada. 

"Nadamo se da će znanje stečeno o ovim vokalizacijama poljoprivrednici moći koristiti kako bi poboljšali dobrobit životinja i individualno se posvetiti onoj koja zahtijeva veću pažnju", rekla je Green.

Može li stoka prepoznati pojedinačne glasove? 

Od prije je bilo poznato da krave i telad mogu komunicirati, ali ovo istraživanje potvrđuje pretpostvku da komuniciraju i međusobno. 

"Krave su društvene životinje i ne iznenađuje da svoju individualnost pokazuju tijekom čitavog svog života, a ne samo u odnosu sa teletom. No ovo je prvi puta da smo mogli analizirati glas kako bismo dobili uvjerljive dokaze o toj osobini", piše Green u studiji. 

I svinje, ovce, koze također imaju "glasove" koji razlikuju svakog pojedinca u stadu, otkrili su znanstvenici proteklih godina. U posljednja dva desetljeća znanstvenici su razvili preciznije tehnike audio analiza koje su u stanju izdvojiti suptilne promjene u životinjskom glasanju, kao što je razlika u visini, glasnosti i hrapavosti glasa. 

Tek se treba dokazati da stoka može prepoznati pojedinačne glasove, a s obzirom da su vrlo društvene, očekuje se da je to vrlo vjerojatno. 


Tagovi

Glasanje krava Glasanje životinja Komuniciranje Istraživanje Alexandra Green Emocionalno stanje


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.