Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glasanje krava
  • 02.01.2020. 12:00

Krave muču jedno kad su gladne i nesretne, a drugo kada su zadovoljne?

Istraživanje Sveučilišta u Sydneyu provedeno tokom pet mjeseci otkrilo je da ove životinje proizvode određene glasove ovisno o emocionalnim stanjima u kojimam se nalaze, a što otkriva njihovu osobnost.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 422
  • 40
  • 0

"Milka, da znaš kako mi je danas godio svjež zrak i sočna trava! Baš mi je bilo lijepo na ispaši!", rekla je Rumena svojoj prijateljici kada su se navečer vratile u štalu. Na kravljem bi to možda zvučalo ovako: "Muuuuu, mu mu. Muu.
Šalim se naravno jer, ne razumijem kravlji jezik. No, ima tko ga razumije. 
 
Istraživanje Sveučilišta u Sydneyu provedeno tokom pet mjeseci i objavljeno u časopisu Scientific Reports u decembru, otrkilo je da da ove životinje proizvode određene glasove ovisno o emocionalnim stanjima u kojimam se nalaze, a što otkriva njihovu osobnost. 

Krave komuniciraju sa ostatkom stada

Proučavajući stado holstein-frizijskih junica, Alexandra Green, sa sveučilišne Škole za život i znanost okoliša, utvrdila je da se krave određeno glasaju u različitim pozitivnim i negativnim situacijama te tako komuniciraju sa ostatkom stada. 

Studija je zabilježila 333 uzorka vokalizacije krava i katalogizirala ih pomoću programa akustičke analize uz pomoć kolega iz Francuske i Italije. Green je provela hiljade sati koristeći slušalice i veliki mikrofon kako bi zabilježila zvukove u stadu. 

U radu je zaključeno kako bi poljoprivrednici trebali integrirati znanje o pojedinim glasovima koje kojima se glasaju njihove krave u svoje svakodnevne prakse. 

Primjerice, krave su svojim glasanjem iskazivale pozitivnu emociju kada su bile na toplome i u očekivanju hrane, a negativnu kada im je hrana uskraćivana i kada su fizički bile odvojene od ostatka stada. 

"Nadamo se da će znanje stečeno o ovim vokalizacijama poljoprivrednici moći koristiti kako bi poboljšali dobrobit životinja i individualno se posvetiti onoj koja zahtijeva veću pažnju", rekla je Green.

Može li stoka prepoznati pojedinačne glasove? 

Od prije je bilo poznato da krave i telad mogu komunicirati, ali ovo istraživanje potvrđuje pretpostvku da komuniciraju i međusobno. 

"Krave su društvene životinje i ne iznenađuje da svoju individualnost pokazuju tijekom čitavog svog života, a ne samo u odnosu sa teletom. No ovo je prvi puta da smo mogli analizirati glas kako bismo dobili uvjerljive dokaze o toj osobini", piše Green u studiji. 

I svinje, ovce, koze također imaju "glasove" koji razlikuju svakog pojedinca u stadu, otkrili su znanstvenici proteklih godina. U posljednja dva desetljeća znanstvenici su razvili preciznije tehnike audio analiza koje su u stanju izdvojiti suptilne promjene u životinjskom glasanju, kao što je razlika u visini, glasnosti i hrapavosti glasa. 

Tek se treba dokazati da stoka može prepoznati pojedinačne glasove, a s obzirom da su vrlo društvene, očekuje se da je to vrlo vjerojatno. 


Tagovi

Glasanje krava Glasanje životinja Komuniciranje Istraživanje Alexandra Green Emocionalno stanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.