Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja metana
  • 13.09.2015. 08:00

Krave će nam biti deblje i manje proizvoditi plin?

Stručnjaci su otkrili da je korištenje novog dodatka ne samo smanjilo emisiju metana za 30 posto, nego i utjecalo na debljanje krava! One su bile za 80 posto deblje nego u kontrolnoj skupini.

Foto: depositphotos.com/kokal
  • 509
  • 4
  • 0

Krave proizvode velike količine metana uslijed prirodnih tjelesnih procesa. Prethodni pokušaji da se izlučivanje metana stavi pod kontrolu rezultirao je brojnim negativnim nuspojavama, no čini se da će nova istraživanja znanstvenika dovesti do važnih otkrića.

Iako se često šali na temu da su krave glavni uzročnik metana, to je šala u kojoj ima i istine. Ipak, najveći utjecaj na njegovu proizvodnju imaju energetske tvrtke, bušotine nafte, ugljena i prirodnog plina - no poljoprivreda nije daleko iza.

I do 200 litara metana dnevno

U sektoru poljoprivrede stočarstvo se smatra, odmah iza proizvodnje riže, glavnim krivcem za proizvodnju metana. Naime, samo mliječne krave mogu proizvesti oko 200 litara metana dnevno. No, to je prirodno ovoj vrsti. Krave, kao i mnoge druge životinje, u svojoj prehrani najviše koriste visokovoluminoznu hranu, ali ujedno i slabo hranjivu.

Obroci, koji se sastoje uglavnom od vlakana, teško su probavljivi. Stoga, kako bi unijele dovoljne količine energije, krave imaju više želudaca, a svaki sadržava određenu količinu vrijednih mikroorganizama. Mikroorganizmi naime razlažu vlakna i druge neprobavljive dijelove trave - a pri tome proizvode metan kao nusprodukt - na isti način na koji kvasci od šećera proizvode alkohol.

Rješavanje metana - neprestanim podrigivanjem

No, za razliku od alkohola metan u osnovi ne koristi nikome. Krave ga se rješavaju - neprestanim podrigivanjem.

Prethodni pokušaji da se prekine taj proces nisu bili uspješni, javlja modernfarmer.com. "Pojedini modeli utjecaja na proces stvaranja CH4 bili su toksični kako za dobre mikrobe tako i za samu životinju, a imali su tek kratkotrajne pozitivne učinke", pisali su 2008. godine na poljoprivrednom odjelu istraživačkog centra Penn State. No, novi tim sada ima novi sustav koji bi mogao uspjeti tamo gdje su drugi zakazali!

Tim je u pokus dodao dodatak metan inhibitora naziva 3-nitrooxypropanol ili 3NOP, koji je dodan u kravlju hranu. Ovaj sastojak neće spriječiti mikroorganizme u obavljanju njihova posla ili suzbiti kravlje podrigivanje. Umjesto toga, on samo utječe na posljednji korak u razgradnji hrane, a to je proizvodnja metana.

Smanjena emisija metana - a krave deblje

Stručnjaci su otkrili da je korištenje novog dodatka ne samo smanjilo emisiju metana za 30%, nego i utjecalo na debljanje krava! One su bile za 80% deblje nego u kontrolnoj skupini. Ova pojava ipak nije neuobičajena - cijeli proces ispuštanja metana iz organizma uzrokuje trošenje energije u krava, i bez njega se mogu lakše udebljati. Znanstvenici tvrde da novo sredstvo nije uzrokovalo nikakve smetnje, bol ili nelagodu u životinja.

Ipak, pripravak je još daleko od dobivanja odobrenja za široku uporabu, ali je stvarno obećavajući korak naprijed za smanjenje količine plina koje u atmosferu ispuštaju krave.

Foto: depositphotos.com/kokal


Tagovi

Stočarstvo Krave Mikroorganizmi Emisija metana Proizvodnja metana Zagađenje atmosfere Razgradnja hrane


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.