Temperatura preko 30 °C, zagušljivo bez strujanja zraka, vezane, box dovoljan samo za okrenuti se, betonski pod, kombinacija slame i izmeta privlači na stotine insekata, zaglušujuća buka mehanizacije za rasipanje hrane, voda ustajala, pretopla... na mnogim farmama i štalama na žalost ovako izgledaju uvjeti držanja krava.
Muzna grla su živuće tvornice, opterećene konstantnim pritiskom za što većim proizvodnim rezultatima, sa minimalnim ulaganjima. Selekcijski i proizvodni programi jednim dijelom povećavaju proizvodnju na uštrb zdravlja krava. Genetski potencijal grla iskorištava se do maksimuma, a u prvi plan se stavlja rezultat, proizvodnja, odnosno količina mlijeka. Silni pravilnici, zakoni i uredbe o zaštiti i dobrobiti životinja nažalost na mnogim farmama i štalama su samo slova na papiru. U takvim uslovima i pritiscima proizvodnje na pojedinim farmama krave i 365 dana ostaju samo u stajama zatvorene, bez izlaska vani na livade ili pašnjak.
Temperatura preko 30 °C, zagušljivo bez strujanja zraka, vezane, box dovoljan samo za okrenuti se, betonski pod, kombinacija slame i izmeta privlači na stotine insekata, zaglušujuća buka mehanizacije za rasipanje hrane, voda ustajala, pretopla... na mnogim farmama i štalama na žalost ovako izgledaju uvjeti držanja krava.
Miljan Erbez: Goveda žive u neuslovnim objektima, ato donosi finansijske gubitke
Na sve to ako se doda činjenica koliki napor podnosi organizam krava, za 1 litar mlijeka kroz vime minimalno mora da procirkuliše 500 litara krvi, stres postaje konstantna pojava krava. To se odrazi prvo na zdravlje, proizvodne količine mlijeka i na kraju farmerovu zaradu. Dobri higijenski i mikroklimatski uvjeti u farmi, osiguran pristupu mikrobiološki ispravnoj hrani i vodi, dovoljno prostora za kretanje uveliko smanjuju stres kod krava, povećava se proizvodnja, a ispunjavaju se i osnovni postulati dobre prakse dobrobiti i zaštiti životinja.
Krave nemaju pauzu, nemaju bolovanje, nema godišnjeg odmora, rade 365 dana u godini u tri smjene dnevno. Često se poljoprivrednim riječnikom koristi pojam uvjeti držanja ili uzgoja krava, s moralne, humane strane gledanja krava kao živih bića, to su uvjeti rada. Radni staž traje 4-5 godina, period kada krave drže maksimum proizvodnje, te se poslije vrši remont stada, u proizvodnju se uvode nove mlađe junice. Idu li izlučene krave u zasluženu mirovinu/penziju!? Da li i zašto krave držati u sistemu ispusta!? Da li prekidati ispust preko noći, kako ograditi prostor za ispust, kada voditi na ispašu, kako obezbijediti vodu, mnoga pitanja i diskusije su vrlo zanimljive farmerima.
Na jednom od foruma, "Obećana ispaša", farmer Nil Darvent iz Irske kaže da se drži obećanja "Pasture Promise", i garantuje svim kravama na svojoj farmi minimalno 180 dana u godini da provedu na ispaši. "Moje krave su od polovine marta vani pa sve dokle god snijeg ne padne napolju, mnogo se lakše tele, zdravije su, a i mnogo manje posla ima oko njih." Sličnom mišljenju pridružio se i farmer Saudin (okolica Mramora) te na forumu predstavio svoj primjer: "Koristim ispust za krave od ranog proljeća do kasne jeseni. U jednoj strani ispusta budu samo preko noći, a na drugoj strani se daje kabasta hrana i tu protiče potok na kojem se napajaju."
Prednosti ovog načina držanja su višestruke - bolje zdravlje krava, lakše čišćenje, lakše otkrivanje estrusa i mnoge druge, ali ima i nedostataka. Naime, krave koje su jače otimaju hranu, kada je kiša blate se, moraju se po noći zatvarati. No, u svakom slučaju, bolje je koristiti ispust ukoliko postoje uslovi za to.
Šetnja od staja do ispaše na livadama ili pašnjaku je idalna za krave, (do 2-3 km udaljenosti). Mnogi farmeri ispust organizuju u toku ljetnih mjeseci, stoga je neophodno prilikom ispusta kravama obezbijediti i osnovne potrebe, a to je postaviti kontejnere sa vodom u središte pašnjaka kako bi se slobodno napajale vodom te napraviti u jednom kraju nadstrešnicu za hlad.
Ne izvoditi krave na zapuštene parcele i livade obrasle travama višim od 15 cm i slično. Krave su sretne vani, na ispustu, stoga dovoljno je ograditi prostor izvan staje gdje će makar jednom dnevno izlaziti iz staje na ispust ukoliko nema u blizini livada ili pašnjaka.
U videu ispod pogledajte kako se ponašaju i osjećaju krave puštene van štale.
Tagovi
Autor