Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krava u minskom polju
  • 27.07.2016. 14:00

Krava se otelila u minskom polju, spasio ih vlasnik

Dok su demineri razmišljali kako spasiti kravu bez da je preplaše, vlasnik je ušao u minsko polje i izveo kravu i tele. Srećom, svi su dobro.

Foto: bibiphoto/Bigstockphoto
  • 2.547
  • 126
  • 0

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nedavno se u Posavskom kantonu susrela s neobičnom situacijom. Naime, krava se otelila u minskom polju, a vlasnik, kojem je ta krava jedini izvor prihoda, insistirao je da uđe po njih, govoreći da će on vratiti kravu i tele jer da ga ona sluša. Htio je ići putem kojim je krava ušla, prenosi fokus.ba.

"Nama nije bio problem da uđemo u minsko polje, jer smo najveća organizacija koja se bavi deminiranjem u FBiH, ali kolege bi ušle sa šljemom i pancirima, odnosno njihova bi pojava bila neuobičajena u odnosu na onu na koju su domaće životinje navikle", rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Prekršajna prijava zbog izazivanja opće opasnosti

No dok su prisutni razmišljali što uraditi, a da ne preplaše kravu koja bi kretanjem mogla aktivirati mine, vlasnik se udaljio od deminera, ali se ubrzo pojavio - u minskom polju!

"Samoinicijativno je ušao negdje s druge strane. Sada smo imali i čovjeka i kravu i tele u minskom polju. Vrlo opasna situacija u kojoj im je svaki pokret mogao biti presudan, a svaka sekunda posljednja u životu. No, čovjek ih je uspio izvesti na sigurno, ali je od policajaca dobio prekršajnu prijavu zbog izazivanja opće opasnosti, jer je svojim postupkom ugrozio živote deminera i drugih službenika u blizini", navodi Solak.

Da su imali pušku za omamljivanje, to bi, zaključuju, bila druga priča. Životinje bi bile uspavane, izvedene na sigurno, a demineri nastavili sa svojim radom.

Foto: bibiphoto/Bigstockphoto


Tagovi

Minsko polje Krava Demineri Federalna uprava za civilnu zaštitu


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]