Pretraga tekstova
Proizvode ga na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg mlijeka, prirodnog sirila i soli.
Kozji sir iz mijeha, proizveden u sirana Llaeth je među najboljima u Bosni i Hercegovini. Barem tako kažu ocjene Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, odakle su lani dvije medalje za sir ekstra klase otišle u ovaj širokobriješki obrt, treću godinu zaredom.
Zlatom su se okitili tvrdi masni kozji sir iz mijeha i isti takav u maslinovu ulju.
Proizvode ih na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg, prirodnog sirila i soli. "Pripremi se kozja mješina, to je koža od janjeta ili kozleta, osuši se i obradi. U nju se zbije pripremljeni sir koji zrije dva do tri mjeseca", kaže Josip Buhač iz ove sirane.
Organizirani su kao obrt i većinu poslova završavaju kod kuće, porodično njih šestero. Njihova farma broji 60 grla. Kravlje mlijeko otkupljuju, kao i dio kozjeg od svojih kooperanata. S radom su počeli prije 12 godina, a proizvodnju kozjeg sira iz mijeha konstantno osavremenjuju.
"Roditelji su se i ranije bavili time, vremenom smo to podigli na veću razinu i sada radimo sa svim većim trgovačkim lancima Bosni i Hercegovini", priča Buhač i dodaje kako se poskupljenje energenata uzrokovano globalnom krizom u snabdijevanju, odrazilo i na njihovu proizvodnju.
Pojašnjava kako su koze dva puta dnevno na ispaši, a ostalu hranu za njih ne proizvode, nego kupuju jer sami ne mogu sve poslove stići. Poskupljenja se u konačnici odrazila na cijenu sira, ali prodaja dobro ide.
Mjesečna proizvodnja sira u ovom obrtu varira zbog laktacije, pa je nezahvalno govoriti o količinama na tom nivou. Ipak, naš sagovornik ističe da su zadovoljni, jer su prošlu godinu zaključili sa sedam tona proizvedenog sira.
Tagovi
Sir Kozji sir iz mijeha Punomasni sir Josip Buhač Llaeth
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Agreks - više od 30 godina dio domaće i regionalne trpeze!
Šta je prvo nastalo: kokoš ili jaje - ostaće vječita nepoznanica. No, prije nešto više od trideset godina, tačnije 1991. godine nastao je Agreks, bosanskohercegovački lid...