Pretraga tekstova
Proizvode ga na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg mlijeka, prirodnog sirila i soli.
Kozji sir iz mijeha, proizveden u sirana Llaeth je među najboljima u Bosni i Hercegovini. Barem tako kažu ocjene Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, odakle su lani dvije medalje za sir ekstra klase otišle u ovaj širokobriješki obrt, treću godinu zaredom.
Zlatom su se okitili tvrdi masni kozji sir iz mijeha i isti takav u maslinovu ulju.
Proizvode ih na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg, prirodnog sirila i soli. "Pripremi se kozja mješina, to je koža od janjeta ili kozleta, osuši se i obradi. U nju se zbije pripremljeni sir koji zrije dva do tri mjeseca", kaže Josip Buhač iz ove sirane.
Organizirani su kao obrt i većinu poslova završavaju kod kuće, porodično njih šestero. Njihova farma broji 60 grla. Kravlje mlijeko otkupljuju, kao i dio kozjeg od svojih kooperanata. S radom su počeli prije 12 godina, a proizvodnju kozjeg sira iz mijeha konstantno osavremenjuju.
"Roditelji su se i ranije bavili time, vremenom smo to podigli na veću razinu i sada radimo sa svim većim trgovačkim lancima Bosni i Hercegovini", priča Buhač i dodaje kako se poskupljenje energenata uzrokovano globalnom krizom u snabdijevanju, odrazilo i na njihovu proizvodnju.
Pojašnjava kako su koze dva puta dnevno na ispaši, a ostalu hranu za njih ne proizvode, nego kupuju jer sami ne mogu sve poslove stići. Poskupljenja se u konačnici odrazila na cijenu sira, ali prodaja dobro ide.
Mjesečna proizvodnja sira u ovom obrtu varira zbog laktacije, pa je nezahvalno govoriti o količinama na tom nivou. Ipak, naš sagovornik ističe da su zadovoljni, jer su prošlu godinu zaključili sa sedam tona proizvedenog sira.
Tagovi
Sir Kozji sir iz mijeha Punomasni sir Josip Buhač Llaeth
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi