Pretraga tekstova
Proizvode ga na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg mlijeka, prirodnog sirila i soli.
Kozji sir iz mijeha, proizveden u sirana Llaeth je među najboljima u Bosni i Hercegovini. Barem tako kažu ocjene Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, odakle su lani dvije medalje za sir ekstra klase otišle u ovaj širokobriješki obrt, treću godinu zaredom.
Zlatom su se okitili tvrdi masni kozji sir iz mijeha i isti takav u maslinovu ulju.
Proizvode ih na tradicionalni način od svježeg kozjeg mlijeka s dodatkom kravljeg, prirodnog sirila i soli. "Pripremi se kozja mješina, to je koža od janjeta ili kozleta, osuši se i obradi. U nju se zbije pripremljeni sir koji zrije dva do tri mjeseca", kaže Josip Buhač iz ove sirane.
Organizirani su kao obrt i većinu poslova završavaju kod kuće, porodično njih šestero. Njihova farma broji 60 grla. Kravlje mlijeko otkupljuju, kao i dio kozjeg od svojih kooperanata. S radom su počeli prije 12 godina, a proizvodnju kozjeg sira iz mijeha konstantno osavremenjuju.
"Roditelji su se i ranije bavili time, vremenom smo to podigli na veću razinu i sada radimo sa svim većim trgovačkim lancima Bosni i Hercegovini", priča Buhač i dodaje kako se poskupljenje energenata uzrokovano globalnom krizom u snabdijevanju, odrazilo i na njihovu proizvodnju.
Pojašnjava kako su koze dva puta dnevno na ispaši, a ostalu hranu za njih ne proizvode, nego kupuju jer sami ne mogu sve poslove stići. Poskupljenja se u konačnici odrazila na cijenu sira, ali prodaja dobro ide.
Mjesečna proizvodnja sira u ovom obrtu varira zbog laktacije, pa je nezahvalno govoriti o količinama na tom nivou. Ipak, naš sagovornik ističe da su zadovoljni, jer su prošlu godinu zaključili sa sedam tona proizvedenog sira.
Tagovi
Sir Kozji sir iz mijeha Punomasni sir Josip Buhač Llaeth
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.