Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozje mlijeko
  • 03.08.2015. 10:39

Kozje mlijeko - stvarnost i predrasude

U posljednje vrijeme sve se više govori o brojnim zdravstvenim i terapijskim prednostima kozjeg mlijeka. Naširoko se hvale njegove prednosti, ali ipak ono još uvijek ne nalazi mjesto na stolovima prosječnih potrošača.

Foto: depositphotos.com/loflo
  • 178
  • 4
  • 0

Kozje mlijeko u usporedbi s kravljim je probavljivije, ima veći udio proteina sirutke, veći udio vitamina i mineralnih tvari. Osobito je važan njegov nizak alergijski potencijal pa većina ljudi s alergijama na kravlje mlijeko bez većih problema konzumira kozje mlijeko.

Također, ono nalazi primjenu u dijetoterapiji pri liječenju mnogih bolesti kao što su malasorpcija, masna infiltracija jetre, problemi s viškom želučane kiseline te prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Ima li kozje mlijeko neugodan okus i miris?

"Ima čudan okus", "Ne sviđa mi se njegov miris" najčešći su razlozi zbog kojih potrošači odbijaju kozje mlijeko. Je li doista tako? Okus kozjeg mlijeka svakako je specifičan, ali nikako neugodan kako ga kupci znaju opisivati. Podrijetlo ovih predrasuda treba tražiti u činjenici da se ono često proizvodi u nehigijenskim uvjetima te da su ti uvjeti proizvodnje uzrok neprihvatljivom okusu kozjeg mlijeka.

Kozje mlijeko će potrošači obično opisati kao intenzivnog okusa, neugodnog mirisa, slano ili slatko. Što je tomu uzrok, i kakve blagodati nudi?

Karakteristični okus kozjeg mlijeka potječe od kratkolančanih masnih kiselina. Kratkolančane masne kiseline koje daju karakterističan okus kozjem mlijeku su vezane u gliceride unutar masnih globula. Te masne globule su mnogo krhkije od onih kravljeg mlijeka.

Ne izbjegavati - već redovito konzumirati

Stoga, ako dođe do nepravilnog rukovanja mlijekom, kao što je nedovoljno hlađenje ili ponovno zagrijavanje, masne globule pucaju, oslobađaju se enzimi koji izazivaju lipolizu što potrošači registriraju kao neugodan okus i miris.

Važno je napomenuti da kozje mlijeko s kojim se ispravno i higijenski postupa nema neugodan okus i miris. Zbog svih svojih dobrobiti, kozje mlijeko bi se svakako trebalo naći na našim stolovima.

Foto: depositphotos.com/loflo69


Tagovi

Kozje mlijeko Potrošači Kravlje miljeko Higijenski uvjeti proizvodnje Alergije Dijetoterapija Miris

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.