Trenutno je na ovoj farmi 45 koza. U prosjeku daju 2,5 litra mlijeka dnevno. Kad prođe faza jarenja, vlasnici očekuju da će ovo stado dnevno isporučivati oko 100 litara
Vlasnici farme alpskih koza "Alpin" bavili su se građevinarstvom i tek poneku životinju držali na svom imanju. Vremenom, kako je sve teže bilo pronaći dobre majstore, a goveda vraćala uloženo, odlučuju zatvoriti firmu i otvoriti farmu.
Danas na svom imanju imaju 10 muznih krava i 45 alpskih koza. Plasman je siguran, a osim mlijeka, brendirali su i razne vrste kozjeg sira te sirutku.
"Hoćemo da smanjujemo broj grla krava i povećavamo broj koza, jer litar vode košta više od litra kravljeg mlijeka. Kupili smo 20 alpskih koza, čiste rase i izračunali da za 10 krava preko ruku treba proći 800 kg hrane, obzirom da su roditelji u godinama i nemaju fizičke snage, odlučili smo da kupimo još 25 koza", priča za Agroklub, Admir Gibić, inženjer mašinstva, koji inače obaša i funkciju menadžera ove porodične farme.
Trenutno je na farmi 45 koza. U prosjeku daju 2,5 litra mlijeka dnevno. Kad prođe faza jarenja, vlasnici očekuju da će ovo stado dnevno isporučivati oko 100 litara mlijeka. Oko njih kažu nema puno posla. Najvažnije je da imaju kvalitetnu ishranu ujutro i kvalitetnu pašu. Iako su nedaleko od centra Tuzle, farma je izdvojena iz grada, imaju izobilje brsta.
"Mi pravimo svoj koncentrat, uzimamo razne vrste žitarica i samostalno smo osmislili recepturu. Utvrdili smo da našom smjesom dobijamo pozitivne rezultate kada je riječ o količini, kvalitetu i ukusu mlijeka", kaže Admir.
Žitarice kupuju od ratara u okolnim selima. Mlijeko samostalno prerađuju, također po svojim recepturama i po narudžbi.
"Mi nemamo sir koji stoji duže od jednog dana, plasiramo stalnim mušterijama. Sad već imamo 48 mušterija koje čekaju svoje proizvode. Po jednoj osobi to je otprilike tri litra mlijeka sedmično, uz to idu i sirevi razni i sirutka. U dvije manje piljare mjesečno nosimo proizvode u vrijednosti 800-1.000 KM", priča Admir.
Litra mlijeka, koje isključivo prodaju u svojoj brendiranoj ambalaži košta 4 KM. Drugačije kažu ne prodaju, čak ni kada kupci zahtijevaju da sipaju u njihove flaše. Na ovaj način štite svoj brend, ali i kvalitet jer je higijena, kako navode, vrlo bitna u proizvodnji i pakovanju.
"U našu kuću ne ulazi drugo meso osim našeg, niti ulje, koristimo kravlje maslo. Pa tako i mlijeko i sirevi. Imam 31 godinu i nedavno nisam mogao da nađem svoj zdravstveni karton, našli su ga na dječjem odjeljenju. Dvadeset godina nisam bio kod ljekara, a pušač sam", ovako Admir na ličnom primjeru objašnjava benefite domaćih proizvoda.
Osim mlijeka mliječnih proizvoda, odnedavno je u njihovoj ponudi i stajsko đubrivo. U vrijeme enormnog poskupljenja mineralnih đubriva na tržištu, Admir kaže kako su izašli sa svojom ponudom, narudžbe ne prestaju.
Tagovi
Autorica