Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega krava
  • 20.08.2018. 08:00

Koža i dlaka krava ogledalo zdravlja

Izgled dlake i kože odaje zdravstveno stanje krava. Na koja mjesta treba obratiti pažnju, koji su prvi znaci bolesti koji su mogu uočiti na ovaj način, ali i kako dlaku i kožu kod životinja treba njegovati, saznajte u nastavku.

Foto: Biljana Nenković
  • 3.979
  • 164
  • 0

Nakostriješena dlaka bez sjaja i ogrubjela koža znaci su da sa životinjom nešto nije u redu i da treba obratiti pažnju na njeno zdravlje. Naročito treba obratiti pažnju na izgled dlake oko očiju, ušiju, njuške i oko papaka, kaže Violeta Petrović-Luković, savjetodavac za stočarstvo u PSSS.

"Ako se isključe ozbiljne bolesti, dlaka bez sjaja znači da je potrebna pojačana njega. Što se kože tiče, kod zdravih krava ona je meka i pokretljiva. Lako se nabira i to se posebno zapaža iza posljednjeg rebra, što je znak da je krava zdrava".

Prljavština utječe na produktivnost krava

Dlaka zajedno sa kožom štiti organizam od hladnoće, kiše i vjetra. Ali, kao i kod ljudi, luče znoj i loj, koji se miješaju sa prašinom i prljavštinom. A prljava koža i dlaka, kao i zatvorene pore, pogodno su tlo za razvoj mikroorganizama. Oni oštećuju kožu i mogu prodrijeti u krv i izazvati oboljenja.

"Prljava koža pogoduje razvoju uši, krpelja i drugih parazita koji mogu uznemiriti kravu. A svaka promjena, naročito kod krava muzara, negativno utječe na životinju, odnosno na količine mlijeka. Kod goveda koja su često na paši koža ogrubi od sunca, vjetra i kiše. Dlaka je tada duža, gušća i manje sjajna. Krave tada izgledaju kao da su slabije njegovane, ali im je u suštini potrebna samo pojačana njega, jer ne treba dovoditi u pitanje izlazak na pašu koja je blagodat za otpornost i zdravlje", kaže Petrović-Luković.

Pribor za higijenu - čemu služi češagija?

Za dobru njegu kože i dlake potrebno je timarenje. A za to bi stočari trebali osigurati četke, komad čoje i čistu krpu. Uprljani dijelovi se čiste komadom sukna. Zatim se krava četka najprije uz, a potom niz dlaku.

"Za pranje slijepljene dlake dobro je imati pri ruci sapun i otopinu kreolina. Četka služi sa skidanje prašine sa kože i za to ne bi trebalo koristiti češagiju, jer ona čupa dlaku i oštećuje kožu. Češagija služi samo da se sa četke skida prljavština. Čista krpa je za brisanje sluzi koja oblaže oko i koja se iz njega stalno luči", kaže Violeta Petrović-Luković.

Masiranje krava za više mlijeka

Poželjno je da svaka krava ima svoj pribor ili da se sa jednim njeguje što manji broj grla. Pribor treba biti smješten u poseban ormarić i treba ga povremeno dezinficirati.

Na farmama sa intenzivnom govedarskom proizvodnjom sve češće se viđaju električne četke koje istovremeno timare, čiste i masiraju krave. Nije u pitanju nikakvo pomodarstvo ili hir stočara, jer ove spravice ne samo da njeguju kožu i dlaku, već poboljšavaju prokrvljenost kože i cirkulaciju. A zdrava i zadovoljna krava, zna se, daje više mlijeka.


Tagovi

Krave Njega krava Koža Dlaka Violeta Petrović- Luković Timarenje krava


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]