Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov peradi
  • 17.11.2023. 07:30

Kopunovo meso je sočnije i ukusnije - kako ga uzgojitI?

Nekada delicija za bogataše, a u Italiji tradicionalna hrana za Božić. Šta karakteriše kastrirano muško pile?

Foto: Depositphotos/artorndesign
  • 100
  • 31
  • 0

Piletina je dostupna vrsta mesa, ali to nije slučaj sa kopunom, kastriranim muškim piletom.

Smatra se da su Rimljani prvi koristili meso kopuna, a ovaj naziv upravo i dolazi od talijanske riječi cappone. Zbog suše je bila zabranjena upotreba žita za tovljenje kokoški. Seljaci su lukakvošću prevarili zakon, kastrirali pijetlove, tovili ih i prodavali. Kroz historiju bili su cijenjeni kao hrana bogataša i kraljeva. Tradicionalno je jelo za Božić u Italiji.

Mekano i sočno meso

Kastriranje muške piladi se obavlja prije polne zrelosti. Prema zakonodavstvu Evropske unije mora biti kastriran najmanje 70 dana prije prodaje i star do 140 dana. Tokom tova obogaćena ishrana se najvećim dijelom bazira na žitaricama, do 75 posto mjesec dana prije klanja. Dobro uhranjen dostiže težinu od 2,5 do preko 5 kg za neke rase.

Meso od pijetla je žilavo, dok je od kopuna ukusnije od bilo koje druge peradi, mekano je, sočno i ima veći sadržaj masti. Kod kupovine provjerite spoljašni izgled očišćenog kopuna, koža treba da je sjajna, ujednačene boje bez promjena. Ispod kože je potkožna mast jednolično, svijetložuto obojena. Meso je sočno, nježno, bistro. Najčešće se priprema kuhanjem ili pečenjem.

Posao za stručnjake

Uklanjanjem muške polne žlijezde pijetao postaje pitomiji i nije agresivan, jer opada stvaranje muških polnih hormona. Kastracija ili kopunizacija se obavlja pomoću hirurškog zahvata ili upotrebom implantata estrogena. Testisi kod pjetlića su smješteni visoko prema leđima i njihovo uklanjanje predstavlja pravi hirurški zahvat. Obično se izvodi bez anestezije od strane edukovane osobe. Mnogi smatraju ovaj zahvat nehumanim.

Dan prije, odnosno 24 h, prestaje se davanje hrane životinji kako bi crijeva bila prazna. Kada su siti obilnije krvare, puna crijeva pritišću trbušnu šupljinu i postupak je rizičan. Na mjestu reza se počupa perje i obavi dezinfekcija. Uklanjaju se oba testisa. Slijedi period oporavka kada im se obezbjeđuje dovoljna količina hrane i vode. Na podu treba da je čista stelja.

U slučaju primjene hemijske kastracije, estrogeni implantat se ubacuje pod kožu. Velika količin estrogena koja zaostaje u mesu čini ga nebezbjednim za ljudsku ishranu.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Kopun Meso kopuna Peradarstvo Kopunizacija Kastracija pileta Pileće meso


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.