Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz mlijeka
  • 31.10.2014. 14:20

Koliko je ugrožen mljekarski sektor u BiH

Institucije Kosova ukinule su suspenziju uvoza proizvoda životinjskog porijekla iz BiH koja je, kako tvrde u Ministarstvu vanjske trgvine BiH, ionako bila neutemeljena.

Foto: depositphotos.com
  • 284
  • 39
  • 0

Jučer je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH objavilo kako su institucije Kosova ukinule suspenziju uvoza proizvoda životinjskog porijekla iz BiH. U priopćenju je istaknuto kako je jednostrana suspenzija, uvedena od strane institucija Kosova krajem kolovoza ove godine, bila "u potpunosti neutemeljena i u koliziji sa suvremenim pravilima međunarodne trgovine, između ostalog, sadržanim i u Sporazumu CEFTA 2006, čije su strane ugovornice i BiH i Kosovo".

Mljekarskoj industiji nanesene nenadoknadive štete

Na taj je način učinjena nenadoknadiva šteta, ne samo izvoznicima iz BiH na Kosovo već i mljekarskoj industriji BiH u cijelosti. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ured za veterinarstvo BiH, poduzeli su niz mjera u okviru zakonom definiranih dužnosti kao bi mjere bile uklonjene u što kraćem vremenu.

Kako navode Nezavisne novine, Kosovo je "suspenziju ukinulo pod pritiskom europskih institucija koje su inzistirale na poštovanju CEFTA-e i koje su reagirale tek nakon intervencije iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarije za veterinarstvo BiH", a navodi se i da je, prema neslužbenim izvorima, spomenuta zabrana, između ostalog, posljedica lobiranja hrvatskih i slovenskih kompanija u institucijama Kosova jer im je cilj osvojiti što veći udjel na tržištu na tom prostoru.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i dalje će i dalje inzistirati na poštivanju trgovinskih pravila na koja su ugovorno obvezni svi subjekti u rgiji.

Dodatni problemi potresaju mljekare

No, nažalost to nisu jedini problemi koji potresaju mljekarsku industriju BiH u posljednje vrijeme. Naime, zabrana izvoza proizvoda životinjskog porijekla iz EU u Rusiju, dovela je do formiranja poljoprivrednog budžeta zemalja članica EU, što je omogućilo veliki izvoz tih proizvoda na cijelo bosansko-hercegovačko tržište.

Budući da su cijene takvih proizvoda vrlo niske, na ovaj se način ugrožava cjelokupna mljekarska industrija BiH, a stanje je toliko ozbiljno da bi moglo dovesti i do potpunog gašenja proizvodnje mlijeka u ovoj zemlji.

Hitno se moraju poduzeti odgovarajuće mjere

Osim mljekarske industrije, u sličnim su se problemima našle i druge industrije, primjerice ribarstvo, pčelarstvo te mesna industrija. U Privrednoj komori Republike Srpske smatraju da je nužno i povećanje prelevmana, odnosno novčanog dijela složene carinske stope na proizvode koji se najviše izvoze, a potrebno je i što prije omogćiti izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz cijele BiH na europsko tržište.

Mora se reagirati brzo i pokušati spasiti barem dio domaćih proizvođača i prerađivača, a kako navode Nezavisne novine, u Komori dodatno upozoravaju: "...neprihvatljivo je i da Hrvatska dobije status koji imaju zemlje članice CEFTA sporazuma, koji je ova zemlja izgubila ulaskom u EU, za što postoje zahtjevi zemalja članica EU. Ukoliko bi se to ostvarilo, sve grane u ovom sektoru bit će u manjoj ili većoj mjeri ugrožene, a dugoročno gledano, neke i uništene."

Foto: depositphotos.com; goodluz


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Ministarstvo vanjske trgovine BiH Kosovo Lobiranje Suspenzija uvoza Proizvodi životinjskog porijekla CEFTA Mljekarska industrija BiH Europske institucije Trgovinska pravila Domaći proizvođači Gašenje proizvodnje Mesna industrija Pčelarstvo