Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Higijena štale
  • 01.02.2016. 09:30

Koliko je stočarima važna higijena štale?

Koliko je važno održavanje higijene u štalama i kako pravilno provesti dezinfekciju?

Foto: bgstockphotos.com,visivasnc
  • 777
  • 246
  • 0

Da bi se u štalama stočarska proizvodnja odvijala uspješno moraju se ispuniti brojni uvjeti. Krave, junad, svinje i druge životinje u uzgoju moraju živjeti u higijenski čistom objektu. Higijena štale predstavlja početnu osnovu za uspješan uzgoj stoke i iznimno je važna u tom procesu.

Svrha čišćenja i dezinfekcije je uništavanje mikroorganizama u štali, jer oni kod životinja izazivaju zarazne bolesti i različite infekcije (upale), od kojih životinje oboljevaju. Najbolje vrijeme da se obavi dezinfekcija štale je proljeće - ljeto. Potrebno je isplanirati gdje će životinje biti smještene kada se obavlja dezinfekcija, a preporučuje se da budu smeštene na ispustištu, mjestu koje je ograđeno i u kome su najčešće životinje slobodne.

Kako se obavlja dezinfekcija štala?

Dezinfekcija štala obavlja se preventivno i planski. Preventivnu dezinfekciju stočari trebaju obaviti barem jednom godišnje kako bi spriječili pojavu zaraze. Praksa je pokazala da preventivna dezinfekcija farmerima može donijeti velike uštede. Sa druge strane, planska dezinfekcija provodi se kada se bolest u štali već pojavila.

Prije samog procesa dezinfekcije treba obratiti posebnu pažnju na inventar štale, koji se iz štale u cijelosti iznosi i vani se obavlja njegovo čišćenje, odnosno dezinfekcija. Važno je posebnu pažnju obratiti i na hranu koja se takođe iznosi iz štale, a takva se hrana zatim spaljuje. Kod samog spaljivanja je važno voditi računa o mjestu na kojem se spaljuje hrana. Nikako to smije biti u neposrednoj blizini štale.

Dezinfekcija podrazumijeva nekoliko faza

Da bi dezinfekcija štale bila uspješna potrebno je obaviti u nekoliko faza. Prije svega tu je mehaničko čišćenje koje podrazumijeva polijevanje površina hladnom vodom, a zatim je potrebno te površine dobro izribati oštrim četkama, nakon čega se ponovo ispiru hladnom vodom. Ovdje je važno podsjetiti na potrebu zaštite električnih vodova u objektu u kojem se vrši dezinfekcija, kako bi osigurali sigurnost osoba koje obavljaju sam proceš čišćenja. Nakon obavljenog mehaničkog čišćenja, slijedi faza sušenja očišćene štale, a najbolje je da se štala suši prirodno, odnosno uz pomoć sunčeve svjetlosti.

Nakon što je štala u potpunosti osušena, na red dolazi prskanje štale otopinom sredstva za dezinfekciju i to nekoliko puta temeljito. Potpuno sušenje štale i opreme provodi se tek kada se provedu sve faze čišćenja i dezinfekcije, a tek nakon toga se životinje mogu vratiti u štalu.

Za dezinficiranje se najčešće koriste klorni kreč, krečno mlijeko i masna soda. Sredstva je najbolje pripremiti tako da se držimo uputstava koja se nalaze na svakom sredstvu. Sredstva se ne preporučuje pripremati na svoju ruku.

Foto: bgstockphotos.com,visivasnc


Tagovi

Dezinfekcija Štala Mikroorganizmi Higijena Mehaničko čišćenje Klorni kreč Masna soda


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]