Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 08.12.2022. 09:00

Koke nosilje zimi - kao ih držati, hraniti i pojiti za više jaja?

Proizvodnja konzumnih jaja je jedan vrlo zahtjevan tehnološki proces, koji se odvija u dvije faze.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 2.695
  • 158
  • 0

Sve vrste peradi razmnožavaju se jajima, a u peradarstvu razlikujemo proizvodnju konzumnih jaja, odnosno onih koja nisu oplođena, i uzgoj rasplodnog jata (jaja koja su oplođena). Kao domaća životinja, domaća kokoš ili kako ju se češće zove samo - kokoš, je uzgojena u velikom broju najrazličitijih oblika, obilježja i varijacija boja.

Trenutno evropski standardi pasmina domaćih kokoši prihvataju više od 180 poznatih pasmina, a u svijetu se uzgaja još daleko veći broj. Postoje i različite boje jaja, kao na primjer bijela, smeđa, zelena, crvena itd. 

Hibridne pasmine

U komercijalnoj proizvodnji mesa i jaja koriste se najčešće hibridne pasmine. Većina koka ima životni vijek od pet do sedam godina, iznimno od osam do devet. Koke nosilje češće ugibaju ranije od onih u slobodnom držanju, s obzirom na to da ove druge nisu izložene stresu neprekidnog nošenja jaja. Treba napomenuti i da u dobi od oko dvije godine, opada proizvodnost jaja.

Koke u slobodnom držanju duže žive (Foto: Bigstock/VBaleha)

Proizvodnja konzumnih jaja je jedan vrlo zahtjevan tehnološki proces, koji se odvija u dvije faze. Prva podrazumijeva uzgoj koka do 18 sedmica starosti, a druga je faza eksploatacije - od dana kada kokoši započinju nositi do izlučenja.

Zašto kokoške kljucaju jaja i kako ih od toga odviknuti?

Hibridi kokoši koji se danas koriste u ovoj proizvodnji imaju visok genetski potencijal, koji uveliko ovisi od uvjeta u kojima se one drže. Koke se prije useljavanja u objekte prema preporuci veterinara vakcinišu. Ishrana i higijena objekta, također, utiču na samu proizvodnju i njihov životni vijek.

Bogata ishrana ključna

Ishrana je najbitnija finansijska stavka u proizvodnji konzumnih jaja. Krmna smjesa mora biti bogata svim neophodnim mikro i makro elementima, te mikrobiološki ispravna. Ona bi trebala sadržavati 16-17 posto sirovih bjelančevina, 3-4 posto kalcija i 0,7 posto fosfora.

Svakoj koki je potrebno oko 2,5 decilitara vode dnevno (Foto: Depositphotos/manualfoto)

Utrošak od 2,4 - 2,6 kg hrane za kilogram jajčane mase znači da nosilje trebaju dnevno konzumirati 120 - 130 g hrane, odnosno gotove krmne smjese, da bi ostvarile proizvodnju od oko 300 jaja godišnje. Pojilice za vodu moraju biti redovno dezinficirane i voda stalno dostupna. Svakoj koki je potrebno oko 2,5 decilitara vode dnevno.

Računa se da kokoš na jedan kilogram pojedene hrane popije od jedan i po do dva litra vode. Pri visokim temperaturama može popiti četiri do pet litara za kilogram pojedene krmne smjese.

Držite ih u toplom

Vrlo je važno da objekt u kojem se drže nosilje bude topao - sa temperaturom od 12 do 18 stepeni koja ne bi trebala oscilirati, suh, sa dobrom ventilacijom i dobrom zaštitom od grabljivaca. Stelja uvijek treba biti suha, a vlaga je nepoželjna s obzirom na to da utiče na kvalitet jaja i samo zdravlje koka.

Zašto kokoši trebaju pijetla? Koliko ženki dolazi na jednog mužjaka?

U objektima ne smije biti propuha, a kako su zimi dani kraći, poželjno je da i ima dobre izvore svjetlosti. Ukoliko pojedini navedeni faktori izostanu ili se dogodi neuravnoteženost među njima, doći će do smanjenja proizvodnje koja može ishoditi velikim financijskim gubitcima.

U svaku, pa i ovu proizvodnju, ne treba kretati bez prethodne edukacije. Potrebno je naučiti što više o proizvodnji, savjetovati se sa osobama koje imaju iskustvo u istoj i proučiti dobro zakone, jer najzad, rezultat u proizvodnji jaja najviše zavisi od ljudskog faktora, navode iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona.


Tagovi

Koke nosilje Nesilice Kokoš Ishrana koka Jaja Držanje koka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !